FMI ne măreşte din nou taxele. Cât vor plăti românii pentru afacerile derulate acasă, pentru chirii şi contribuţii sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asigurări sociale pentru casnicele şi odraslele de lux FOTO Marian Iliescu
Asigurări sociale pentru casnicele şi odraslele de lux FOTO Marian Iliescu

Întreprinzătorii care îşi derulează afacerile acasă vor plăti impozite de zece ori mai mari pe clădire, chiar dacă locuinţele lor sunt trecute pe persoană fizică, iar chiriile vor fi taxate şi pentru contribuţiile sociale.

Nici n-a plecat bine delegaţia FMI din România, că de la Guvern au ieşit la lumină noi proiecte legislative prin care ni se măresc taxele. De data aceasta, cei vizaţi sunt proprietarii de locuinţe care scot şi ceva bani de pe urma lor şi, posibil, întreţinătorii de familii cu venituri mari.

Mai exact, dacă proprietarul derulează o afacere (frizerie, magazin, cabinet medical, birou notarial etc.) în propriul apartament, impozitul plătit pe această clădire va creşte semnificativ – chiar şi de zece ori – pentru că nu se va mai lua în calcul statutul proprietarului (persoană fizică sau juridică), ci destinaţia utilizării imobilului.

Dacă sufrageria şi balconul de la parter, spre exemplu, se utilizează ca magazin, aceasta va fi impozitată aşa cum sunt taxate persoanele juridice, nu precum cele fizice. La fel şi în cazul închirierii, pe lângă impozitul aferent acestui venit, proprietarul va mai plăti şi contribuţii sociale, ceea ce înseamnă că va scoate din buzunar aproximativ 16% din cât îi ia chiriaşului.

Exemplu de calcul

„În prezent, în cazul unui apartament trecut pe persoană fizică, impozitul nu este diferenţiat dacă proprietarul îl foloseşte în scopuri comerciale sau dacă îl utilizează ca locuinţă. Atunci când se vor aplica prevederile din scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, proprietarul apartamentului va plăti impozit ca o persoană juridică dacă îl va folosi în scopuri comerciale (magazin, cabinet medical, birou notarial etc.). Să zicem că valoarea apartamentului este de 50.000 de euro; acum, impozitul aferent, la persoana fizică, este mai puţin de 50 de euro (chiar sub 200 de lei), în timp ce persoana juridică plăteşte ca impozit aproximativ 1,25% din valoarea apartamentului – cuantum care variază, desigur, în funcţie de zona de amplasament – adică peste 500 de euro. Practic, întreprinzătorul va ajunge să plătească de zece ori mai mult ca impozit pe clădire, la afacerea pe care o realizează acasă“, a explicat, pentru „Adevărul“, consultantul fiscal Emilian Duca.

El a mai arătat că Fiscul calculează impozitul pe clădirile deţinute de persoanele juridice „în funcţie de valoarea de inventar“ a acesteia. Astfel că particularii care au afaceri acasă vor trebui să-şi (re)evalueze imobilul, adică să apeleze la serviciile unui evaluator, care nici acestea nu costă deloc puţin.

„E o poveste mai veche aceasta, cu impozitarea în funcţie de uitilizare; a fost greu de evaluat, dar şi de înregistrat respectivele proprietăţi, astfel că nici până azi nu s-a implementat proiectul. De aceea, mi-e greu să cred că se va aplica noul sistem chiar de la 1 ianuarie“, ne-a mai spus consultantul fiscal.

Chiria, „asigurată social“

În ceea ce priveşte veniturile realizate de proprietari din chirii, se vor plăti contribuţii la asigurările sociale de sănătate de 5,5% aferente acestor venituri, în condiţiile în care impozitul pentru chirii este acum de circa 12%. Astfel că, prin aplicarea acestor contribuţii, se va ajunge la o valoare apropiată de cota unică de 16% a taxei totale pe chirie.

Mai multe surse apropiate negocierilor cu FMI au declarat, pentru agenţiile de presă, că impozitarea diferenţiată a proprietăţilor în funcţie de utilizarea lor este o măsură deja prevăzută în precedenta scrisoare de intenţie, iar solicitarea a venit din partea mediului de afaceri.


Asigurări sociale pentru casnicele şi odraslele de lux

O altă măsură care ar fi trecută în scrisoarea de intenţie cu FMI, dar pe care autorităţile nu s-au hotărât încă dacă să o dezmintă sau nu, prevede ca bărbaţii cu venituri mari care au soţii casnice să plătească, începând cu 2014, contribuţii la pensii şi la asigurările sociale în contul acestora.

De asemenea, aceşti contribuabili ar urma să cotizeze şi la asigurările sociale ale copiilor majori care nu s-au încadrat în muncă.

Aceste măsuri ar urma să compenseze, alături de introducerea accizei la aur şi de majorarea accizei la alcool, minusul de venituri la buget generat de reducerea TVA la pâine.

Ce înseamnă „venituri mari“

În trecutul apropiat au mai existat iniţiative care prevedeau anumite contribuţii fiscale pentru persoanele cu venituri mari, dar niciodată nu a fost definită această noţiune şi nu s-au stabilit plafoane dincolo de care venitul să fie considerat „mare“.

În cazul contribuţiilor pentru soţiile casnice şi majorii neîncadraţi în muncă, statul s-ar putea prevala de acel plafon de cinci salarii medii brute pe economie (11.130 de lei) prevăzut pentru CAS şi să considere că începând de acolo venitul întreţinătorului ar fi mare. Dar, altfel, este arbitrar şi subiectiv să spui că un anumit salariu este mare. Într-adevăr, o anumită sumă poate fi mare în raport cu alte salarii sau faţă de anumite zone geografice, dar asta e cu totul altceva“, ne-a declarat consultantul fiscal Emilian Duca.

Pentru a contrabalansa efectele noului regim de taxare, Guvernul mai propune, în scrisoarea de intenţie, un ajutor suplimentar, începând cu luna septembrie, pentru familiile cele mai sărace care se încălzesc cu electricitate, iar din 2014 ar urma să crească venitul minim garantat şi nivelul alocaţiilor familiale.

De asemenea, până la jumătatea lunii octombrie a acestui an va fi definitivat pachetul de servicii de bază pentru asigurarea obligatorie de sănătate.

Citeşte şi:

Scrisoarea către FMI: Noi taxe pe chirii de anul viitor. Cei care au soţii casnice vor trebui să cotizeze şi pentru acestea la pensii şi sănătate

Bărbaţii cu soţii casnice vor trebui să achite şi pentru acestea contribuţii la fondurile de pensii şi la sănătate, potrivit scrisorii de intenţie convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), citate de Pro TV.

Ce vrea FMI de la noi în noul acord

Noul acord convenit de către autorităţi cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană vine cu o serie de condiţionalităţi, cele mai multe dintre acestea fiind restanţele vechiului acord. Reforma sectorului sanitar, restructurarea din energie şi transporturi apar din nou pe listă, plus o serie de surprize neplăcute pentru români: clauzele abuzive rămân în contractele de creditare iar calendarul de liberalizare nu se modifică nici el.

EDITORIAL Dan străuţ: Delegaţia FMI are ochii roşii

Vizita la Bucureşti a misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale a fost o nouă ocazie pentru Guvern să-i „prăfuiască” pe partenerii internaţionali, astfel că aceştia au ochii roşii. În trecut, aceleaşi misiuni au avut parte şi de experienţe mai intense...

„Financial Times”: România are una dintre cele mai performante economii din UE

Cu o creştere economică de 2,2% în primul trimestru din 2013, România are una din cele mai performante economii din UE, iar o expansiune economică de cel puţin 2% în 2013 pare realizabilă şi va face din această ţară un performer în rândul colegilor din regiune, a arătat analistul Raiffeisen Bank International, Gunter Deuber, pe un blog din „Financial Times”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite