FMI a sărit ca ars când a văzut proiectul legii falimentului personal şi posibila conversie a creditelor în valută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrea Schaechter va conduce o nouă misiune a FMI care vizitează România începând de marţi, 27 ianuarie
Andrea Schaechter va conduce o nouă misiune a FMI care vizitează România începând de marţi, 27 ianuarie

FMI (Fondul Monetar Internaţional) se arată „profund îngrijorat“ cu privire la adoptarea proiectului legii insolvenţei persoanelor fizice (cunoscută şi drept legea falimentului personal) fără un studiu de impact şi fără un suport logistic adecvat, potrivit unei scrisori oficiale, notează hotnews.ro.

FMI susţine în scrisoare că, în lipsa studiului de impact, o astfel de lege ar avea un impact negativ.

„Impact negativ pe piaţa financiară“

„FMI susţine eforturile autorităţilor de a promova o legislaţie în domeniu, dar suntem profund îngrijoraţi că adoptarea legii insolvenţei fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea asociaţiilor implicate, ar putea să nu îşi atingă obiectivele.
Dacă nu este planificată cu atenţie, bine structurată şi bine implementată, o astfel de lege poate avea un impact negativ pe piaţa financiară“, se arată într-o scrisoare a FMI transmisă ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi preşedintelui Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Bogdan Ciucă.

FMI se teme şi de conversia creditelor în valută

"Încurajăm autorităţile să se inspire din experienţa ţărilor, mai ales a ţărilor din zona UE.
Dorim să ne exprimăm temerea cu privirea la iniţiativele legislative discutate de parlament care urmăresc conversia din monedă străină în lei a împrumuturilor folosind cursul istoric, iar acest lucru ar putea supune riscului stabilitatea financiară a sistemului", se precizează în scrisoarea FMI.

FMI a transmis aceeaşi scrisoare şi ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov, în legătură cu legea falimentului personal, precizând că fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea părţilor interesate aceasta poate avea un impact negativ asupra pieţei financiare.

Scrisoarea este semnată de Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România şi de Elisabetta Capannelli, Country Manger al Băncii Mondiale.

Ponta: „Vrem protecţia persoanelor în faţa crizelor“

PSD doreşte ca Parlamentul să instituie, prin lege, un sistem de protecţie a persoanelor în faţa crizelor financiare şi a stabilit, în BPN, ca deputaţii să aibă o poziţie conformă acestei linii în ceea ce priveşte Legea insolvenţei personale, a declarat luni preşedintele PSD, Victor Ponta.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor s-a reunit, săptămâna trecută, pentru a discuta pe tema insolvenţei persoanelor fizice. La discuţii au fost prezenţi şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate.

Comisia a decis să constituie o subcomisie care să lucreze până luni la forma unui proiect de lege privind insolvenţa persoanelor fizice, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor interesate, CSM, MJ, ARB, BNR, ANPC, iar apoi membrii comisiei să înceapă dezbaterea pe această formă.

Membrii comisiei nu au ajuns la un acord pe care proiect de lege, din cele patru aflate la comisie, să lucreze şi să adauge amendamente din celelalte, reprezentanţii PNL susţinând că trebuie să se înceapă cu proiectul PNL din 2010, în timp ce PSD susţine proiectul din 2014 al deputatului PSD Ana Birchall.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite