FMI: Salariile din Europa de Est vor ajunge la nivelul celor occidentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Est-europenii vor cumpăra în continuare mai puţin decât o făceau înainte de recesiune şi creşterea economică va trebui să vină în această regiune din exporturi, a spus departamentul european al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Europa de Est a fost lovită dur de criza globală. Deşi economia în această regiune îşi va reveni cu 3,3 procente în 2010, acest lucru nu se va întâmpla şi cu întreprinderile. Creşterile economice vor fi anevoioase mai ales în ţările în care au apărut dezechilibre majore după boom-ul economic de la mijlocul lui 2006, se arată într-o analiză a Fondului.

Banii trebuie să vină dinspre ţările bogate către cele sărace, spune teoria economică. Asta s-a şi întâmplat în estul Europei din 2003 încoace. Băncile vest-europene au investit masiv în pieţele est-europene. Dar infuzia de capital s-a dus în principal în imobiliare, construcţii şi domeniul bancar, ceea ce a crescut cererea internă, nu şi producţia. Apoi, în toamna lui 2008, infuzia de capital străin s-a oprit brusc.

Sectoarele private din aceste ţări trebuie să dezvolte acum noi pieţe de export, ceea ce presupune restructurarea economiei. Europa de Est ar trebui să se axeze pe producţia de produse sofisticate.

Politicile publice, prin politici macroeconomice echilibrate şi reduceri salariale, pot să joace un rol în creşterea economică sustenabilă, iar politica fiscală în particular va avea cel mai activ rol.

Politicile fiscale vor ajuta salariale să îşi revină. În timp, salariile vor ajunge la nivelul celor din vestul Europei. Dar doar dacă politicile fiscale vor fi dublate de creşterea producţiei, a competitivităţii şi de încurajarea investitorilor.

Producţia în multe state emergente ale Europei de est s-a deteriorat în timpul boom-ului economic. De exemplu, costurile de producţie în Letonia au crescut cu 90 la sută.

România s-a plasat pe locul doi în Uniunea Europeană după ritmul de creştere a exporturilor în primul trimestru (citeşte aici) şi principalii parteneri României în materie de exporturi sunt Germania (19.6% din totalul exporturilor), Italia (14.5%), Franţa (8.9%), Turcia (5.8%), Ungaria (5.3%).

Pe aceeaşi temă:

Botoşani: Salariaţii de la Protecţia Copilului au dat în judecată instituţia pentru că le-au fost diminuate salariile cu 25%

Exporturile trag industria în sus

Germania - Superman-ul Europei. Avansul economic al nemţilor a tras în sus zona euro

Ilie Şerbănescu: Economia bazată pe consum nu poate duce niciodată la dezvoltare

Analiză: Cum se manifestă criza în fiecare stat din Uniunea Europeană

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite