FMI: România se confruntă cu provocări fiscale majore

România trebuie să facă faţă unor provocări fiscale majore, a declarat directorul general adjunct al FMI, John Lipsky. Acesta a adăugat că Guvernul trebuie să reducă deficitul bugetar pentru a reuşi să-şi atingă ţinta de adoptare a monedei euro - 1 ianuarie, 2015.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oficialul a atras atenţia că decizia de tăiere a cheltuielilor publice trebuie luată, chiar dacă este dificilă din punct de vedere politic

„Strategia de ajustare a deficitului implică decizii dificile din punct de vedere politic, ce presupun tăierea cheltuielilor bugetare, şi este nevoie de implementarea lor puternică şi durabilă", a mai spus Lipsky.

Acesta a subliniat importanţa limitării datoriilor pe care statul le acumulează în economie. „Reformele suplimentare pentru întârirea controlului fiscal sunt cruciale, inclusiv în angajamentele privind cheltuielile, în datoriile neprevăzute şi în companiile publice de stat", a precizat Lipsky.

Board-ul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a acceptat, vineri, concluziile celei de-a doua şi a treia evaluări a Programului Economic convenit cu România. Astfel, banii aferenţi celor două tranşe de împrumut vor fi viraţi cel târziu marţi.

Este vorba despre aproximativ 2,3 miliarde de euro, din care 1,15 miliarde de euro vor finanţa, în mod direct, deficitul bugetar. Restul banilor vor intra în conturile BNR, pentru susţinerea cursului de schimb.

Directorii executivi ai FMI au acceptat, din nou, derogarea cerută de statul român în privinţa arieratelor bugetare. "Acordarea celor două tranşe a fost aprobată în unanimitate, astfel că ele vor ajunge în ţară cel târziu marţi", a spus reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Potrivit oficialului român, board-ul a făcut o serie de recomandări ce vizează, cu preponderenţă, continuarea reformelor structurale. "În acest moment, este foarte important ca reformele structurale la care s-a angajat România să fie puse în aplicare. Continuarea acestora reprezintă cheia succesului", a spus Tănăsescu.

Guvernul şi-a propus o ţintă de deficit bugetar de 5,9% din PIB în acest an, de la 7,2% cât a atins anul trecut, cu 0,1 puncte procentuale sub pragul convenit cu FMI. Pentru aceasta, Executivul şi-a asumat o serie de măsuri privind tăierea cheltuielilor bugetare, prin aplicarea legii unice a salarizării, prin suspendarea unor prime şi sporuri în sectorul public, dar şi prin concedierea iminentă a unei părţi semnificative din funcţionarii statului.


citeste totul despre: