FMI preferă reducerea CAS din 2015, dar nu exclude o tăiere din vară dacă se iau măsuri de compensare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI la Bucureşti, este de acord cu obiectivul Guvernului de a reduce CAS şi cu obiectivul din spatele acestei măsuri, adică reducerea poverii fiscale asupra muncii
Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI la Bucureşti, este de acord cu obiectivul Guvernului de a reduce CAS şi cu obiectivul din spatele acestei măsuri, adică reducerea poverii fiscale asupra muncii

FMI apreciază că cel mai potrivit moment pentru reducerea CAS ar fi anul viitor, întrucât impactul este semnificativ, arătând că este dispus să negocieze şi în vară dacă Guvernul găseşte măsuri de compensare în privinţa deficitului bugetar.

„Este în mod evident un efort foarte important şi toate opţiunile şi alegerile dificile trebuie realizate cu foarte multă grijă. Am spus întotdeauna că cel mai bun moment ar fi la discuţia bugetului pe 2015, dar dacă va apărea mai devreme o reevaluare cu implicarea tuturor părţilor vizate, şi dacă poate fi realizată mai devreme o politică neutră din punct de vedere al impactului asupra deficitului, suntem deschişi la discuţii, chiar şi din această vară“, a afirmat şeful misiuinii de evaluare, Andrea Schaechter, într-o conferinţă de presă, prin telefon de la Washington, întrebată dacă este realist obiectivul de reducere a CAS din acest an.

Oficialul FMI a spus că pentru a putea atinge acest obiectiv Guvernul ar trebui să se uite mai întâi la măsuri de compensare şi una dintre zone este lărgirea bazei şi reevaluarea excepţiilor acordate actualilor contributori.

„Reducerea contribuţiilor sociale este cu siguranţă una dintre direcţiile în care se poate merge, dar cred că este foarte clar, de asemenea, că, dacă vorbim despre o reducere a ratei CAS, spre exemplu cu 5 puncte procentuale, va costa foarte mult, ar reduce substanţial veniturile colectate (...) Trebuie să să se evalueze dacă cei cu venituri mai mari contribuie suficient la sistemul CAS“, a mai spus Schaechter, potrivit Mediafax.

În urmă cu o săptămână, premierul Victor Ponta a declarat că pierderea la buget rezultată din reducerea CAS cu 5 puncte din iulie, de 2,6 miliarde lei pe un semestru, nu poate fi acoperită decât prin reduceri de cheltuieli, creşteri de taxe şi majorarea deficitului, adăugând însă că deficitul nu poate urca şi nu vrea să taie cheltuieli.

Şefa misiunii FMI a insistat că o reducere a contribuţiilor ar trebui luată în calcul abia la construcţia bugetului pe 2015, întrucât veniturile colectate au impact direct asupra bugetului de pensii şi chletuielilor din sănătate.

„Trebuie avut în vedere că măsura ar avea un impact foarte important asupra sistemului de pensii. Nu vrem să punem în pericol pensiile din viitor sau plăţile din sistemul de sănătate. Este o reformă foarte serioasă, care trebuie făcută cu grijă, iar bugetul pe 2015 este cel mai potrivit moment pentru această discuţie“, a spus oficialul FMI.

Andrea Schaechter a adăugat că este de acord cu obiectivul Guvernului de a reduce CAS şi cu obiectivul din spatele acestei măsuri, adică reducerea poverii fiscale asupra muncii, care este mare, "mai ales pentru cei cu venituri mici".


Mai puteţi citi:

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor: „Acciza se aplică de la 1 aprilie. Reducerea CAS, din 1 iulie, dacă este posibil”. Noul ministru al Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat luni, la postul Antena 3, că în momentul de faţă cetăţenilor le este dificil să îşi plătească taxele din cauza birocraţiei, fiind nevoie de un audit pentru a identifica problemele din perspectiva contribuabilului. De asemenea, Ioana Petrescu şi-a reiterat susţinerea pentru reducerea CAS şi a TVA pentru mai multe produse.

INFOGRAFIE România, în topul european al salariilor cocoşate de taxePentru fiecare euro plătit angajaţilor ca salariu net, angajatorii români plătesc 83 de eurocenţi statului, fapt care ne plasează pe locul 7 în clasamentul costurilor cu forţa de muncă din UE.

Ioana Petrescu, „pariul“ lui Ponta de la Finanţe, va da piept cu birocraţia românească: Topul provocărilor din acest anNumirea tinerei economiste Ioana Petrescu în funcţia de ministru al Finanţelor în cel de-al treilea Cabinet condus de Victor Ponta a surprins pe multă lume luni. Victor Ponta spune însă că este un "pariu" pe care îl face prin numirea unui tehnocrat aşa de tânăr. Profesoara de politici publice care a studiat la Harvard va trebui însă să dea piept cu birocraţia şi realităţile economiei bazându-se doar pe lecţiile învăţate în cărţile de economie.

Ponta promite că reducerea CAS şi scutirea impozitului pe profitul reinvestit nu se amână, obiectivele „nu sunt doar ale PNL“Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) şi scutirea impozitului pe profitul reinvestit rămân şi pe agenda noului Guvern, deoarece nu sunt obiective "doar ale PNL". Important este să poată fi realizate din punct de vedere fiscal-bugetar, a afirmat premierul Victor Ponta.

Preşedintele Băsescu ar semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi nu va fi menţionată în document. Liberalii ar dori mai mult reducerea CASPreşedintele Traian Băsescu va semna scrisoarea cu FMI dacă acciza de 7 eurocenţi la benzină nu va fi specificată în document, iar acciza la motorină va fi amânată cel puţin 3 luni, măsură agreată de premierul Victor Ponta, dar nu şi de PNL, care vede astfel diminuate şansele reducerii CAS din iulie, scrie Mediafax, care citează surse oficiale.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite