FMI a plecat, putem slăbi puţin cureaua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariile şi pensiile pot să crească printr-un artificiu bugetar, dar TVA nu poate să scadă numai la alimente, precizează Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI în România.

Delegaţia FMI în România şi-a încheiat ultima misiune condusă de Jeffrey Franks şi se declară relativ mulţumită de evoluţiile din ultima perioadă, astfel că ne lasă să mai slăbim puţin cureaua. Dar nu prea mult, ci numai atât cât să se reîntregească salariile bugetarilor şi pensiile.

Calendarul reîntregirii este, însă, puţin neclar pentru că doar data primei tranşe (1 iunie, cu o majorare de 8%) este certă.

Referitor la cea de-a doua tranşă a majorării, FMI a comunicat că aceasta va fi „în decembrie, cu plata în ianuarie", în timp ce premierul Victor Ponta insistă că însăşi plata va veni în decembrie. Desigur, această a doua majorare va avea loc „dacă evoluţiile economice vor permite", după cum reiese din scrisoarea de intenţie convenită cu FMI.

Spaţiul fiscal: mai puţin de două miliarde de lei

Practic, Guvernul dispune de un anumit spaţiu fiscal, dar numai pentru reîntregirea salariilor şi pensiilor, nu şi pentru reducerea TVA la panificaţie, promisă de Victor Ponta, ori pentru scăderea CAS.

Asta şi pentru că, în termeni procentuali, deficitul bugetar ar putea creşte de la 1,9% doar până la 2,2% din PIB, ceea ce în termeni nominali - dacă luăm în calcul PIB-ul estimat pentru acest an, de 609,6 miliarde de lei - ar însemna o creştere până la 13,4 miliarde de lei (de la 11,5 miliarde de lei).

Altfel spus, dacă veniturile bugetare nu ar mai creşte, dar nici nu ar scădea, plusul rămas pentru cheltuielile suplimentare ar fi ceva mai mic de două miliarde de lei.

„Băieţii deştepţi" care au contracte preferenţiale cu Hidroelectrica ar putea să plătească amenzi şi, în plus, să ramburseze toate sumele de care au beneficiat dacă ancheta Comisiei Europene stabileşte că aceste contracte au reprezentat ajutoare de stat.

Amenzi de la UE pentru contractele Hidro

„Aceşti beneficiari va trebui să dea înapoi toată suma. (...) Sunt motivaţi să fie de acord cu noile condiţii ale statului. Urmează alte negocieri şi se va cere o îmbunătăţire a condiţiilor", a afirmat Jeffrey Franks.

O parte dintre „băieţii deştepţi" au fost de acord cu renegocierea contractelor, dar mai sunt unii care refuză să semneze în noile condiţii.

Franks a refuzat să dea numele firmelor care nu sunt de acord cu renegocierea contractelor, dar a menţionat că este în interesul acestora să fie de acord cu propunerile făcute de autorităţi, pentru că riscă să aibă pierderi mai mari dacă ancheta CE va stabili că a fost ajutor de stat. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite