FMI nu face bine la euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intervenţia în premieră a FMI într-un stat din zona euro îi îngrijorează pe investitori. Aprecierea dolarului în faţa euro şi incertitudinile privind politica monetară din China au crescut aversiunea pentru risc.

Euro s-a depreciat în raport cu dolarul SUA pentru a doua zi consecutiv, ca urmare a informaţiilor conform cărora Grecia nu va primi ajutor din partea Uniunii Europene şi va fi nevoită să apeleze la Fondul Monetar Internaţional. Euro a pierdut 0,5% în cursul tranzacţiilor de ieri, până la 1,367 dolari pe unitate. De asemenea, bursele asiatice au închis în pierdere, iar petrolul a fost cotat în
scădere.

„Îngrijorările privind înăsprirea politicii monetare în China şi divergenţele din cadrul Uniunii Europene pentru acordarea unui pachet de ajutor Greciei au contribuit la sporirea aversiunii pentru risc a investitorilor", a declarat un broker din Singapore agenţiei Bloomberg.

Anunţul referitor la formularea unei cereri oficiale de împrumut către FMI ar putea fi dat publicităţii cu ocazia Paştelui, a declarat un oficial grec, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

"Situaţia Greciei continuă să umbrească evoluţia cursului euro/dolar ca un nor întunecat. Dacă UE nu poate găsi o soluţia pan-europeană la criza elenă, moneda unică s-ar putea deprecia şi mai mult pe fondul temerilor că turbulenţele ar putea curpinde multe dintre celelalte state din sud-estul Europei", a afirmat analistul GFT Boris Schlossberg. La rândul ei, probabilitatea ca Beijingul să cedeze presiunilor internaţionale şi să permită aprecierea yuanului este tot mai mare.

Efect de domino

China a interzis băncilor să mai acorde credite dezvoltatorilor care doresc să cumpere terenuri sau întârzie comercializarea apartamentelor în aşteptarea unor preţuri mai mari. Yuanul s-a depreciat şi în urma declaraţiei unui oficial chinez care a afirmat că în prezent au fost demarate teste de stres pentru 12 ramuri industriale pentru a se evalua impactul aprecierii monedei naţionale chineze asupra exporturilor.

Aprecierea dolarului a condus la ieftinirea petrolului pe pieţele internaţionale. În plus, guvernul SUA a anunţat o reducere a cererii de carburanţi pe piaţa internă şi o majorare a rezervelor de petrol. Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care asigură 40% din consumul mondial, a decis să păstreze actualele cote de producţie, măsură de natură a tempera speculaţiile pe scumpirea petrolului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite