FMI, mulţumit de progresul Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul elen va primi în septembrie cea de-a doua tranşă în valoare de nouă miliarde de euro a împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană. Reprezentanţii instituţiilor internaţionale consideră că Grecia a îndeplinit condiţiile impuse în schimbul acordării creditului de 110 miliarde de euro.

Misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Uniunii Europene (UE) aflată în statul elen săptămâna trecută pentru a evalua progresul realizat de guvern în vederea reducerii deficitului bugetar şi a cheltuielilor publice a evaluat pozitiv măsurile de austeritate implementate, declarând că va recomanda eliberarea celei de-a doua tranşe a împrumutului de urgenţă, informează „The Wall Street Journal".

Citiţi şi:

Viaţa de după FMI
Ce se întâmplă când un stat nu-şi poate rambursa împrumutul de la FMI?

„Per total, părerea noastră este că programul a avut un demaraj puternic", au declarat reprezentanţii FMI, UE şi ai Băncii Centrale Europene într-un raport emis joi. Toate acestea după ce, la începutul lunii trecute, George Papandreou, prim-ministrul grec, a anunţat că statul şi-a redus deficitul bugetar cu 42% în primele şase luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Deficitul ajunsese la 4,9% din din Produsului Intern Brut (PIB), valoare sub ţinta de 5,8% pentru întregul an impusă de FMI.

Reforme în sistemul bugetar

Astfel, raportul laudă schimbările structurale din sistemul bugetar, apreciind reforma „istorică" a pensiilor, precum şi schimbările din sectorul transporturilor, adăugând că „liberalizarea transportului rutier de mărfuri constituie un progres important", potrivit euobserver.com.

Mai mult, oficialii consideră că statul a continuat să cheltuiască semnificativ sub limitele bugetare impuse.

Astfel, în prima jumătate a acestui an, diferenţa dintre venituri şi cheltuieli publice a fost de 11,4 miliarde de euro, în scădere de la 19,6 miliarde de euro în primul trimestru din 2009, potrivit datelor Băncii Centrale din Grecia.

Cu toate acestea, raportul comun emis de instituţiile internaţionale arată că „încă există provocări şi riscuri importante". S-a observat o deteriorare moderată a calităţii capitalului din sectorul financiar, iar numărul creditelor neperformante s-a majorat. „O monitorizare atentă şi permanentă a sectorului financiar va fi importantă în perioada următoare", au declarat oficialii.

Austeritatea dăunează creşterii economice

În Grecia, PIB va scădea cu 4% în acest an comparativ cu 2009, iar pentru 2011 se anticipează o scădere de 2,5%. Inflaţia a crescut mai mult decât se anticipase, estimările pentru întregul an ajungând la aproximativ 4,75% - consecinţă a majorării TVA pentru bunurile de consum.

Cu toate acestea, reuşita măsurilor de austeritate implementate de Guvernul de la Atena nu este în totalitate un motiv de sărbătoare, întrucât - aşa cum arată economiştii care se opun programului impus de FMI şi UE, noile măsuri ar putea duce la o contracţie a economiei, introducând riscul de a scădea abilitatea statului de a-şi rambursa împrumuturile şi de a se adânci criza naţională a datoriei suverane.

Fără alte măsuri

George Papaconstantinou, ministrul de Finanţe grec, a declarat că nu vor fi introduse noi măsuri de austeritate, prima evaluare trimestrială a FMI şi UE fiind „total pozitivă".

Cu toate acestea, el a recunoscut că succesul programului implementat până în prezent depinde de eradicarea evaziunii fiscale, provocare subliniată şi de instituţiile internaţionale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite