FMI înrăutăţeşte şi mai mult prognozele: Economia României va creşte cu numai 3,1% în 2019 şi scumpirile vor fi mai accentuate

FMI înrăutăţeşte şi mai mult prognozele: Economia României va creşte cu numai 3,1% în 2019 şi scumpirile vor fi mai accentuate

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că economia românească va încetini şi ţara noastră va înregistra un avans de numai 3,1% în acest an, urmând ca în 2020 creşterea economică să încetinească şi mai mult, la 3%, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”.

Această nouă revizuire a creşterii economice a României vine după ce şi în toamnă FMI şi-a redus estimarea privind evoluţia economiei româneşti, prognozând o creştere de 3,4%, faţă de prognoza anterioară de 5,1%.

„Pentru economii din regiunea Europei emergente cu ritmuri robuste de creştere în ultimii ani, precum Polonia şi România, creşterea este aşteptată să se modereze până la aproximativ 3% pe termen mediu, ca urmare a diminuării stimulentelor de pe urma fondurilor europene de investiţii şi a politicilor favorabile”, se arată în raportul FMI.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de consum în România în acest an, instituţia estimează că vom înregistra scumpiri mai accentuate, de 3,3%. Anterior, FMI estima că ritmul de creştere a preţurilor ar urma să se atenueze până la 2,7%, faţă de un avans de 3,1% preconizat în primăvara anului 2018.

FMI a înrăutăţit de asemenea şi estimările privind deficitul de cont curent înregistrat de România, la 5,2% din produsul intern brut, faţă de prognoza anterioară de 3,4% din PIB.

În ceea ce priveşte economia mondială, FMI şi-a revizuit pentru a treia oară în numai şase luni prognoza de creştere. Instituţia estimează că economia globală va înregistra încetini de la 3,6% în 2018 la 3,3% în 2019, urmând ca în 2020 să se reîntoarcă la 3,6%. 

Bugetul de stat al României pentru anul acesta este construit pe un Produs Intern Brut de 1.022 miliarde de lei, reprezentând o creştere de 5,5% faţă de 2018, o inflaţie medie anuală de 2,8% şi un deficit bugetar estimat la la 2,55% din PIB (cash) şi 2,57% din PIB (ESA).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: