FMI, dus cu zăhărelul până după alegeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia finanţatorilor externi pleacă iar din România numai cu promisiuni. Deşi nu au respectat până acum programul de măsuri agreat cu FMI, autorităţile promit că se vor concentra asupra acestuia după alegerile din 9 decembrie.

Delegaţia finanţatorilor externi – FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială – a încheiat ieri vizita în România şi a avut întâlniri separate cu preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, şi cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria.

După o vizită de nouă zile la Bucureşti, reprezentanţii finanţatorilor internaţionali pleacă iar numai cu promisiuni din partea autorităţilor române. Mai mult, liderii de la Bucureşti cer o „derogare“ până după alegerile parlamentare din 9 decembrie.

„Trebuie să pornim de la ideea că imediat după alegeri trebuie să lucrăm la reformele structurale. Gândim pozitiv, situaţia macroeconomică este stabilă şi intenţionez să discut cu dumneavoastră ceva legat de pieţele financiare, dar după ce iese presa“, le-a spus Băsescu reprezentanţilor FMI, BM şi CE, la începutul întâlnirii. El a arătat că reformele structurale sunt „problema“ economiei româneşti.

„Am vrea să ne menţinem programul în continuare şi sunt foarte convins că după alegeri vom putea să ne îndeplinim obiectivele. Şi vom stabili împreună cu Guvernul, cu BNR următoarele obiective astfel încât la final să putem declara acest program o reuşită“, a adăugat Băsescu, potrivit Mediafax.

De cealaltă parte, Erik de Vrijer, şeful delegaţiei la Bucureşti, a spus că provocarea reală a României este să treacă de la politicile de austeritate şi macrostabilizare economică la cele privind stimularea creşterii economice şi creării de noi locuri de muncă.

„Este şi o lege a fizicii că, dacă nu faci nimic, nu se va întâmpla nimic“, a spus Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România.

FMI vrea fapte, nu vorbe

Autorităţile române şi-au anunţat intenţia de a mai încheia încă un acord cu FMI în 2013, imediat după expirarea celui actual, însă finanţatorii externi au atras atenţia că acest lucru depinde de îndeplinirea angajamentelor existente. Există mai multe reforme structurale nefinalizate, cum ar fi cea a sistemului de sănătate sau cea din educaţie.

Mai mult, FMI cere implementarea unor măsuri care să genereze creştere economică sustenabilă. Tot aici, adăugăm angajamentele privind numirea de manageri privaţi în companiile de stat, privatizarea unor societăţi, cum sunt Oltchim şi CFR Marfă, dar şi listarea unor pachete minoritare la bursă. Toate acestea sunt decizii care au suportat mai multe amânări.

Delegaţia finanţatorilor externi va reveni la Bucureşti la jumătatea lunii ianuarie, când va analiza respectarea angajamentelor luate de autorităţile române, dar şi eventualele condiţii pentru o nouă înţelegere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite