FMI a deblocat 770 de milioane de euro pentru Irlanda

FMI a deblocat
770 de milioane de euro pentru Irlanda

Rata şomajului rămâne ridicată în Irlanda, 13,4%, mult peste media europeană. FOTO: AFP

Fondul Monetar Internaţional a anunţat miercuri că a deblocat 770 de milioane de euro pentru Irlanda în cadrul planului de salvare internaţional al ţării, care se încheie la sfârşitul anului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Irlanda a fost nevoită să apeleze la partenerii săi europeni şi la FMI pentru a primi ajutor financiar, pe care l-a şi primit începând cu 2010, prin punerea în scenă a unui plan de salvare global de 85 de miliarde de euro, dar care prevedea, de asemenea, condiţii severe, potrivit AFP.

Noua tranşă de la FMI, aprobată de Consiliul de Administraţie, a fost aprobată după realizarea unui audit asupra situaţiei financiare a Irlandei, potrivit comunicatului emis de instituţia economică internaţională.

După trei trimestre consecutive de declin, produsul intern brut irlandez a crescut între martie şi aprilie, cu 0,4% mai mult decât în primele trei luni ale anului.

În comunicatul său, FMI atrage atenţia, totuşi, că rata şomajului rămâne una ridicată, 13,4%, în ciuda unei îmbunătăţiri de cu 1,6%, dat fiind că la începutul anului 2012 era de 15%.

Fondul a remarcat faptul că rezultatele bugetare sunt, pentru moment, „în line” cu previziunile guvernamentale, cu un deficit de 6,8% din produsul intern brut şi o datorie publică de 123% din acelaşi produs intern brut.

Potrivit FMI, băncile irlandeze „se reconectează treptat spre profitabilitate”, chiar dacă acestea deţin în jur de 26,6% din creditele neperformante. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările