FMI a cerut din nou privatizarea distribuţiilor de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia FMI, condusă de Jeffrey Franks, s-a întâlnit astăzi cu reprezentanţii Ministerului Economiei, iar principalele puncte de discuţie au fost stadiul privatizărilor din sectorul energetic. FMI a cerut ministerului ca, în acest an, să finalizeze procesul de privatizare a majorităţii companiilor de stat.

Surse participante la discuţii ai declarat, pentru "Adevarul", că FMI a cerut din nou privatizarea companiilor de distribuţie a energiei pe care le mai are statul, deşi acest lucru nu a fost inclus în comunicatul de presă emis astăzi de minister la finalul vizitei.

În acest moment, statul mai deţine, prin intermediul Electrica, trei companii de distribuţie a energiei: Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord şi Electrica Transilvania Sud.

"În cadrul discuţiilor au fost abordate stadiul îndeplinirii măsurilor convenite în Scrisoarea de Intenţie şi Memorandumul de Înţelegere semnate la ultima întâlnire, stadiul implementării managementului profesionist în companiile de stat, planurile de privatizare, restructurare, sau lichidare a companiilor de stat aflate în portofoliul MECMA. Reprezentanţii FMI au concluzionat că Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a respectat programul şi a îndeplinit obiectivele convenite la precedenta întâlnire", se arată în comunicatul ministerului.

Arieratele au scăzut

Pentru cele opt companii monitorizate în 2011, respectiv Termoelectrica, ELCEN, Compania Naţională a Huilei, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, OLTCHIM, Complexul Energetic Turceni, Electrica Furnizare Transilvania Nord şi Electrica Serv, în urma analizei datelor economice preliminate pe întregul an s-a constatat că, faţă de ţintele stabilite, nivelul arieratelor a scăzut de la 10.017 milioane de lei la 8.481 milioane de lei.

Pierderile au crescut

Ţintele operaţionale de pierderi au fost depăşite cu 7%, au mai spus oficialii ministeriali, adăugând că procedurile privind ajutorul de stat pentru Oltchim vor fi finalizate după vizita FMI, iar Electrica Serv a înregistrat pierderi înainte de reorganizarea prin divizare.

 Patru dintre cele opt companii monitorizate - Elcen, Complexul Energetic Turceni, SNLO şi Electrica Furnizare, au realizat profit la finalul anului 2011.

"A fost analizat în detaliu stadiul proceselor de privatizare, fiind apreciaţi de către reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale paşii făcuţi în vederea listărilor la bursă a unor pachete minoritare de acţiuni şi  pregătirea privatizărilor majoritare.

MECMA s-a angajat să demareze procese de privatizare după cum urmează: SNGN Romgaz SA (15%), CNTEE Transelectrica SA (15%), SNTGN Transgaz SA (15%), CN Hidroelectrica SA (10%), CN Nuclearelectrica SA (10%), companiile de distribuţie Electrica (pachet minoritar), Oltchim SA (pachet majoritar), Electrica Furnizare SA (pachet majoritar), companiile rezultate în urma divizării Electrica Serv SA (pachet majoritar), CupruMin SA (pachet majoritar)", se mai arată în comunicat.

În privinţa introducerii managementului profesionist la primele patru companii cu capital majoritar de stat, urmează să fie semnate contractele cu companiile internaţionale de recrutare până la 15 februarie şi, până la finele lunii martie, să fie instalaţi noii manageri la Oltchim, Electrica Furnizare, Romarm şi Hidroelectrica.

Hidroelectrica trebuie să insiste să reziliere contractele "băieţilor deştepţi"

Contractele de energie ale Hidroelectrica, incheiate in afara burselor de specialitate vor fi monitorizate in continuare, dar au fost apreciate eforturile depuse de la nivelul ministerului si al companiei, care au avut ca rezultat primele rezilieri, se mai arată în comunicatul ministerului.

Delegatia FMI a cerut intensificarea eforturilor pentru identificarea unor soluţii în vederea rezilierii în cel mai scurt timp a acestor contracte.

Discuţiile au vizat şi apariţia OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, în baza căreia ministrul Ion Ariton a emis ordinul de aprobare listei companiilor care vor avea management profesionist în cel mai scurt timp. Este vorba de Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Elcen, Complexul energetic Turceni, Complexul energetic Craiova şi Nuclearelectrica. Aceste societăţi au fost selectate pe baza cifrei de afaceri pe 2010 (peste un miliard de lei) şi a numărului de angajaţi (peste 100), criterii prevăzute de OUG 109.

"Ţin să vă felicit, domnule ministru, pe dumneavoastră şi echipa cu care lucraţi pentru îndeplinirea obiectivelor pe care le-am stabilit împreună. Sunt foarte mulţumit de progresele înregistrate în domeniul privatizărilor şi al managementului privat. Vă invit, în acelaşi timp, să găsiţi soluţii cu colegii din Guvern pentru rezolvarea problemelor la Termoelectrica şi Oltchim", i-a spus Jeffrey Franks lui Ariton.

Ministrul Ion Ariton i-a asigurat pe reprezentanţii FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene că „obiectivele stabilite vor fi urmărite cu seriozitate în perioada următoare, pentru că reprezintă o garanţie a menţinerii stabilităţii economice obţinute cu atâtea eforturi de către Romania".

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite