Ce riscăm dacă Traian Băsescu nu semnează scrisoarea de intenţie cu FMI: suspendarea acordului şi reducerea de la 95% la 85% a cofinanţărilor de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă preşedintele Traian Băsescu nu va aviza nici de această dată scrisoarea de intenţie cu FMI, acordul ar putea fi suspendat, iar Comisia Europeană ar putea reduce la 85% cofinanţările acordate României, faţă de nivelul actual de 95%.

Datorită faptului că avem în derulare un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană ne acordă o facilitate specială, numită „top-up“, prin care Guvernul român participă doar cu 5% la cofinanţarea fondurilor structurale şi restul de 95% este asigurat de Bruxelles.

O eventuală suspendare a acordului cu FMI ne-ar lăsa fără această facilitate şi Comisia Europeană ne-ar mai asigura o cofinanţare de doar 85%.

După controversele legate de acciza suplimentară, care au pus sub semnul întrebării aprobarea de către preşedintele Traian Băsescu a scrisorii de intenţie cu FMI, premierul Victor Ponta a revenit zilele trecute şi a anunţat că preşedintele i-a spus din nou că nu va mandata scrisoarea.

Dacă într-adevăr aşa stau lucrurile, atunci la întrunirea din martie a boardului FMI va lipsi din nou documentaţia privind România, astfel că acordul se suspendă şi, ca prim efect, riscăm să pierdem facilitatea „top-up“ de la Comisia Europeană.

„Este foarte probabil să nu mai avem acord“

Ioana Petrescu, consilierul premierului Victor Ponta pe probleme de fiscalitate, care a participat la toate întâlnirile Executivului cu delegaţia finanţatorilor internaţionali, a declarat ieri, pentru „Adevărul“, că printre primele efecte ale nesemnării memorandumului FMI de către preşedintele Traian Băsescu se numără suspendarea facilităţii „top-up“.

În momentul de faţă, avem acord cu FMI, dar dacă nici în martie nu intră în board scrisoarea de intenţie, este foarte probabil să nu mai avem acord şi, implicit, facilitatea de top-up de 10% să fie anulată“, a explicat Ioana Petrescu.

Ea a adăugat că, deşi România nu trage bani din tranşele puse de FMI la dispoziţia României prin actuala înţelegere, acordul transmite semnale pozitive pe pieţele externe, ceea ce permite Ministerului Finanţelor să se împrumute la costuri reduse.

Ponta: „Ne ţinem de toate obligaţiile“

Premierul Victor Ponta a anunţat că a avut, joi seara, o discuţie telefonică cu preşedintele Traian Băsescu, în care şeful statului i-a comunicat că nu doreşte, în continuare, să semneze acordul cu FMI, astfel că acest acord nu este, operaţional, în vigoare, dar România îşi va îndeplini angajamentele.

Premierul a precizat că preşedintele i-a comunicat, fără să-i dea detalii, că nu vrea să semneze înţelegerea cu FMI, astfel că acordul cu FMI este „oarecum, într-o situaţie de suspendare“.

Mi-a spus că nu vrea să semneze. Joi seara am discutat, am vorbit la telefon. Nu mi-a dat detalii. Se întâmplă două lucruri: operaţional, nu avem acord în vigoare, însă, în realitate, ne ţinem de toate obligaţiile pe care ni le-am asumat legate de deficitul bugetar, de arierate, absolut tot ce am discutat. Deci, noi aplicăm acordul chiar dacă, vorbind birocratic, este într-o situaţie oarecum de suspendare. Nu se poate intra în board fără semnătura preşedintelui“, a explicat Ponta.

El a precizat din nou că acciza suplimentară de 7 eurocenţi va fi introdusă la carburanţi din aprilie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că aşteaptă de la Guvern „proiectul de acord cu FMI“ pentru a-l discuta. Întrebat de jurnalişti cum rămâne cu acordul cu FMI, Traian Băsescu a spus că aşteaptă să primească proiectul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite