FMI abia aşteaptă un nou acord cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avantajul unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional ar putea fi reprezentat, în primul rând, de faptul că el oferă un grad mai mare de încredere investitorilor în piaţa pe care activează, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, în cadrul unei emisiunii televizate.

Concret, un nou acord nu înseamnă că România trebuie neapărat să cheltuie banii disponibili, dar poate fi garantul obţinerii de finanţare pe piaţa privată, deoarece „multe bănci de investiţii şi investitori în obligaţiuni analizează şi observă că acordul cu FMI este pe drumul cel bun şi spun da pentru o anumită ţară", potrivit lui Franks.

Mai citeşte şi:

De ce Polonia nu a resimţit criza, ca România sau Ungaria

Preşedintele vrea să ţină aproape Fondul

În acelaşi timp, oficialul a ţinut să sublinieze că România va fi liberă să decidă singură dacă va dori sau nu prelungirea colaborării cu Fondul, în contextul în care actualul acord va expira anul viitor. În cazul în care ţara noastră va alege să semneze un nou acord, atunci ea va avea la dipoziţie două opţiuni. Fie o linie de credit flexibilă, fie un acord stand-by precautionary.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, cu ocazia vizitei în România a directorului general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, de la finele lunii martie, că atunci când actualul acord se va încheia, cel mai probabil Guvernul va solicita un nou acord stand-by de asistenţă sau o linie de credit flexibilă.

România a încheiat în primăvara anului trecut un acord cu FMI pe doi ani, pentru o finanţare de aproximativ 13 miliarde de euro. Tranşele a treia şi a patra din acord, în valoare cumulată de 2,45 miliarde de euro, au intrat în acest an în contul Băncii Naţionale a României şi cel al Trezoreriei statului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite