UPDATE Băsescu vrea ca Guvernul să renegocieze măsurile convenite cu FMI. Cetăţenii vor pierde mai mult decât vor câştiga. Ponta: „Doamne fereşte!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu consideră că măsurile la care s-a angajat Guvernul nu sunt bine definite
Preşedintele Traian Băsescu consideră că măsurile la care s-a angajat Guvernul nu sunt bine definite

Preşedintele Băsescu consideră că negocierea Guvern - instituţii financiare internaţionale a fost „de proastă calitate“, care nu dă şanse economiei româneşti, astfel că roagă Guvernul să ia în calcul posibilitatea de a renegocia cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

„Sunt în posesia proiectului de scrisoare care a rezultat în urma negocierilor dintre Guvern şi FMI. Am spus-o cred primul, nu o spusese nici Consiliul Fiscal, este o negociere de proastă calitate, care nu dă şanse de relansare economiei româneşti, este o negociere care îi va face pe cei care vor primi o brumă de bani să piardă prin creşterile de preţuri mult mai mult decât primesc, dar, mult mai grav, măsurile la care Guvernul s-a angajat nu sunt bine definite, lasă loc la mult arbitrariu şi vor fi o frână pentru creşterea economiei“, a afirmat şeful statului, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

"Rog Guvernul să ia în calcul posibilitatea de a renegocia cu FMI şi Banca Mondială, iar dacă au nevoie de experienţa mea, o pun la dispoziţie", a mai spus Traian Băsescu.

Cabinetul s-a angajat la creşterea accizelor, impunerea unei accize speciale de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburant, dar şi o taxă specială pe construcţiile care nu sunt clădiri, precum stâlpi, sonde, turbine eoliene, hidrocentrale, termocentrale, centrale nucleare, infrastructură telecom, infrastructură eoliană, parcări sau alei.

Guvernul a obţinut creşterea salariului minim pe economie la 850 de lei de la 1 ianuarie şi 900 de lei de la 1 iulie, indexarea pensiilor cu 3,76% şi majorarea salariilor pentru profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi.

Concomitent, de la 1 iulie ar urma să se aplice o scădere a contribuţiilor sociale cu 5 puncte procentuale, „dacă există fonduri“. 

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat că se lipseşte de experienţa preşedintelui Traian Băsescu în negocierile cu FMI, dând ca exemplu majorarea TVA cu cinci procente în 2010 şi tăierea salariilor şi a pensiilor. 

Solicitat să comenteze declaraţiile preşedintelui Traain Băsescu potrivit cărora Guvernul ar trebuie să ia în calcul să renegocieze obligaţiile asumate cu FMI, el punându-şi la dispoziţie experienţa, Ponta a răspuns: "Doamne fereşte!".

"Eu ştiu cum a negociat domnul preşedinte Băsescu în 2010, când a tăiat pensiile şi salariile şi a mărit TVA. Acum văd că propaganda e cu taxe. Care taxe? Nu am mărit nici TVA, nici cota unică. Ori Traian Băsescu a mărit TVA cu cinci procente şi a tăiat salariile şi pensiile. Aşa expertiză, mă lipsesc, ca să fiu sincer", a adăugat Ponta.

Mai puteţi citi pe aceeaşi temă: 

Mugur Isărescu nu ştia ce taxe şi impozite pregăteşte Guvernul. Ce a spus el ca şef al Băncii Naţionale, dar şi în nume personal, ca economist

Mugur Isărescu afirmă că ar fi fost adeptul controlului cheltuielilor administrative şi sociale şi nu a fost consultat pe creşterea impozitelor. Guvernatorul BNR a precizat, însă, că înţelege decizia Guvernului, „mai ales că este vorba de o coaliţie“, sperând că producătorii vor asuma costuri.

Isărescu laudă măsurile Guvernului: Nu vor aduce un val de scumpiri, impactul va fi limitat

Măsurile agreate de Cabinetul Ponta cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) vor avea un impact limitat asupra inflaţiei şi nu vor aduce un val de scumpiri, a declarat astăzi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe.

Accizele cresc cu aproape 5% peste cursul din 2012 şi aduc venituri mai mari cu 3,4 miliarde de lei. Accizele vor creşte anul viitor cu 4,77%, rata medie anuală a inflaţiei calculată în septembrie, Guvernul anticipând că va încasa suplimentar la buget de 3,44 miliarde lei din această indexare, din creşterea accizelor la benzină şi motorină şi din interzicerea primelor la vânzarea de tutun şi alcool.

Accizele la carburanţi vor fi majorate de Guvern cu 16-21% din luna ianuarie. Accizele la carburanţi vor fi majorate de Guvern, începând cu luna ianuarie a anului viitor, cu 16-21% comparativ cu valorile actuale, creşteri de taxe fiind pregătite pentru benzina cu plumb şi fără plumb, pentru motorină, precum şi pentru petrolul folosit drept combustibil pentru motor.

Cine va plăti impozitul pe construcţii speciale şi cum se calculează această taxă. Impozitul pe construcţii speciale ce urmează să fie plătit din 2014 va fi 1,5% din valoarea construcţiei şi va fi calculat, în cazul infrastructurii de drumuri, şi în funcţie de trotuare şi semne de circulaţie, fiind pus şi pe jgheaburi şi piloni antene telefonie mobilă, radio şi tv, instituţiile publice fiind însă scutite de plată.

Guvernul lasă primarii să majoreze suplimentar taxele pentru persoane fizice, cu peste 20%. Impozitele şi taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, această limită-maximă la care primarii sunt obligaţi în prezent să se raporteze urmând să fie eliminată de Guvern pentru proprietarii persoane fizice şi menţinută doar pentru firme.

Guvernul reduce limita veniturilor pentru microîntreprinderi începând cu 2014. Guvernul va reduce limita veniturilor pentru microîntreprinderi, de la 65.000 de euro la aproximativ 50.000 de euro (220.000 de lei), nivel peste care firmele vor fi incluse în regim de plată a impozitului pe profit, noua regulă urmând să fie aplicată începând cu anul viitor.

Firmele care acordă sponsorizări sau burse private vor avea drept de deducere timp de 7 ani. Firmele care acordă sponsorizări sau burse private vor avea posibilitatea să deducă timp de şapte ani sumele care nu au putut fi scăzute din impozitul pe profit, spre deosebire de sistemul actal, în care sumele care nu sunt deduse în anul respectiv nu mai pot fi reportate pe anii următori.

Contribuţia la pensiile private obligatorii creşte la 4,5% din venitul salariatului. Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului, potrivit proiectului bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite