Florin Georgescu, BNR: În România sunt grupuri restrânse de bogaţi şi foarte mulţi săraci

Florin Georgescu, BNR: În România sunt grupuri restrânse de bogaţi şi foarte mulţi săraci

Prim-viceguvernatorul BNR a explicat că această polarizare accentuată – grupuri mici de oameni care au cumulat avuţii foarte importante, iar la polul opus foarte mulţi oameni care au adunat numai sărăcia şi lipsa de speranţă – este efectul unui PIB limitat an de an şi al asimetriei libertate – răspundere din mediul de afaceri.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
„Înţelegem conceptual şi operaţional nevoia acumulării rapide de capital pentru asigurarea unei stabilităţi în creştere a democraţiei din România. Dar, în condiţiile unui produs intern brut limitat an de an, această asimetrie libertate – răspundere a generat o repartiţie total inechitabilă a PIB concretizată într-o polarizare socială accentuată - în topul societăţii se regăsesc grupuri restrânse de cetăţeni care au acumulat avuţii foarte importante, iar la polul celălalt, foarte mulţi oameni au adunat numai sărăcia şi lipsa de speranţă”, a spus oficialul BNR.
 
Potrivit acestuia, în domeniul fiscal-bugetar, ca şi în domeniul monetar, există o trinitate imposibil de realizat. În domeniul monetar trinitatea se referă la politica monetară independentă, fluxuri libere de capital şi un curs de schimb fix, iar în domeniul fiscal la creşterea puterii de cumpărare a salariilor, pensiilor, precum şi a calităţii serviciilor publice; menţinerea deficitului bugetar total la 3% din PIB (în paralel cu apropierea de MTO de 1%); neutilizarea politicii fiscale ca pârghie de redistribuire dinspre factorul capital spre muncă, precum şi în cadrul factorului muncă, de la categoriile de cetăţeni cu venituri şi averi mari către grupurile sociale cu stare materială modestă.
 
„Din această capcană foarte periculoasă pentru perspectiva de dezvoltare a ţării, nu se poate ieşi decât prin îmbunătăţirea cadrului legislativ. (...) Dacă echilibrele sunt sustenabile economic şi financiar, fără a îndeplini şi
criteriul social, mai devreme sau mai târziu, acestea se vor rupe, cu provocarea unor mari tensiuni în economie şi societate”, a declarat Florin Georgescu la un seminar organizat de BNR, ARB si Alpha Bank la Sinaia.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările