Florin Cîţu: „Ne-am asumat în PNRR un mecanism de a demotiva pe cei care încearcă să aducă maşini la mâna a doua în România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu / FOTO Inquam Photos / George Calin
Florin Cîţu / FOTO Inquam Photos / George Calin

Florin Cîţu a anunţat că în cadrul negocierilor pentru PNRR executivul şi-a asumat o serie de măsuri cu privire la reducerea importurilor de maşini second-hand în România

„Nu este vorba încă despre taxare, este vorba despre a găsi un mecanism de a-i demotiva pe cei care aduc în România maşini poluante. Încă nu ştim cum va arăta acest mecanism, dar este o asumare în acest PNRR de a avea un mecanism de a demotiva pe cei care încearcă să aducă maşini la mâna a doua în România.

Aici trebuie să fim foarte atenţi cum punem lucrurile în perioada următoare. Intră în strategia de reducere a emisiilor de carbon. Vom vedea ce metodă găsim, poţi să creezi şi motivaţii pozitive. Asta cu taxele... eu de când am venit am spus că nu vreau să bag taxe şi m-am ţinut de cuvânt. Mi s-a spus „vei avea probleme cu banii la buget”, „nu vei putea să ţii lucrurile în frâu”... Ei, uitaţi-vă că am reuşit. Şi este al doilea an. Premieră în ultimii 30 de ani, nu am modificat nimic la codul fiscal, nu creştem taxe, ba, mai mult, am reuşit un lucru în premieră, în ultimii 30 de ani – conformarea voluntară a crescut. Am arătat că atunci când păstrezi taxele şi ai predictibilitate, oamenii plătesc taxe mai mult decât înainte. Deci gradul de conformare voluntară a crescut”, a spus Florin Cîţu, la Digi24.

Premierul a spus că se va încerca demotivarea oamenilor de la cumpărarea de maşini second hand prin introducerea de stimulente pozitive.

„Vom descuraja oamenii să mai cumpere maşini second hand prin motivaţie pozitivă. Uitaţi-vă la programul Rabla. Programul Rabla este o motivaţie pozitivă. Creăm un mecanism prin care oamenii sunt motivaţi să-şi ia o maşină nouă. În ceea ce priveşte rovinieta, este o propunere pe care o vom discuta în detaliu cu experţii Comisiei Europene de a lega de kilometri parcurşi, greutate şi alţi indicatori”, a mai spus Cîţu..

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite