Florin Cîţu: Guvernul va anula transferul contribuţiilor din pensiile private la pensiile de stat

Florin Cîţu: Guvernul va anula transferul contribuţiilor din pensiile private la pensiile de stat

Florin Cîţu FOTO gov.ro

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat vineri că Guvernul va anula prevederile din OUG 114 care permit transferul contribuţiilor de la Pilonul II de pensii private obligatorii la bugetul pensiilor de stat.

Guvernul va corecta astăzi o parte din prevederile OUG 114 care a provocat şocuri semnificative în sistemul public de pensii, a declarat vineri ministrul de Finanţe, Florin Cîţu. Acesta a spus că vor fi anulate cerinţele de capital impuse administratorilor de pensii private din Pilonul II, dar şi posibilitatea introdusă ca participanţii din acest sistem să-şi poată transfera viitoarele contribuţii exclusiv către sistemul public de pensii, renunţând astfel la Pilonul II, scrie Hotnews.
 
Ministerul de Finanţe a spus că ulterior vor încerca să corecteze şi alte prevederi introduse de Ordonanţa de Urgenţă 114.
 
"În România în ultimii ani lucrurile nu au mers în direcţia bună şi încercăm să le corectăm din mers, dar vor fi costuri de tranziţie pe care le va suporta cineva şi nu le putem asuma imediat. Sistemul administrat privat a suferit şocuri semnificative şi vom încerca să corectăm (n.a o parte din probleme) chiar astăzi şi ulterior vom mai interveni.", a declarat vineri Ministrul de Finanţe în cadrul unui eveniment dedicat sistemului de pensii şi organizat de CFA România.
 
Potrivit acestuia, vineri, în şedinţa de Guvern, se va da o primă citire ordonanţei cu modificările aduse OUG 114, iar cerinţele de capital pentru Pilonul II introduse prin acest act normativ vor fi eliminate.
 
"Vestea bună este că astăzi, în şedinţa de Guvern de la ora 17:00, se va da o primă citire a ordonanţei cu elementele pe care le vom schimba din Ordonanţa 114 şi cerinţele de capital pentru sistemul Pilon II pentru pensii introduse prin Ordonanţa 114 vor fi eliminate. Şi acea opţiune de a trece de la Pilonul II la Pilonul I, la care au aderat doar 504 persoane, va fi eliminată. Restul vor fi pe parcursul anului viitor'', a dat asigurări Cîţu.
 
Potrivit Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), în luna septembrie, 450 de persoane şi-au transferat contribuţiile de la Pilonul II, la Pilonul I, un număr foarte mic raportat la cei peste 7,3 milioane de participanţi la Pilonul II de pensii.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: