Flamingo cere reorganizarea judiciară pentru Flanco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retailerul de electrocasnice şi electronice Flamingo a cerut declanşarea procedurii de reorganizare judiciară a Flanco, după ce ING Bank a început executarea silită a stocurilor companiei din anumite magazine, potrivit unui comunicat al companiei.

Pe parcursul întregului an 2009 compania a derulat un amplu program de reorganizare. Potrivit companiei, prima etapă a programului a fost aplicată în prima jumătate a anului, prin reducerea costurilor operaţionale. În a doua etapă Flamingo a încercat să negocieze reeeşalonarea creditelor cât şi a datoriilor către furnizori. „În ultimele trei luni, compania a derulat negocieri dure şi intense cu băncile finanţatoare pentru restructurarea creditelor, în direcţia diminuării lor, convertirii în alte instrumente financiare decât cele standard sau chiar obţinerii de bani suplimentari‟, se menţionează în comunicat. Însă fără rezultat. ING Bank a început executarea silită a stocurilor de produse din unele magazine ale companiei.

Reorganizarea judiciară, ultima soluţie pentru Flamingo

Pentru că Flamingo nu dispune de banii necesari pentru a-şi acoperi creanţele, reprezentanţii Flamingo au cerut declanşarea procedurii de reorganizare judiciară pentru a proteja compania împotriva creditorilor. “Flamingo este în acest moment o companie restructurată operațional, cu o structură de costuri optimizată, dar căreia îi lipsește cash-ul necesar depășirii unei scăderi a pieței de 50%. Prin declanșarea procesului de reorganizare judiciară încercăm să dăm o șansă eforturilor întreprinse începând cu 2008 și să readucem compania acolo unde ar trebui să fie”, se arată în comunicatul Flamingo.

ING Bank: Flamingo şi-a încălcat angajamentele

La începutul lui noiembrie, Flamingo a semnat un acord de principiu cu ING Bank România pentru restructurarea datoriilor companiei, în urma împrumutului de 17,5 milioane de euro din 2001, acesta fiind primul pas din planul de restructurare al retailerului. Însă, reprezentanţii ING Bank spun că au fost nevoiţi să execute silit Flamingo, deoarece şi-a încălcat angajamentele prevăzute în acordul încheiat în noiembrie.

Conducerea Flamingo a prezentat pe parcurs câteva planuri de afaceri, dar nici unul dintre ele nu a dus la îmbunătăţirea situaţiei companiei. „Apariţia repetată a angajamentelor parte a contractului de împrumut şi continua deteriorare a situaţiei financiare a companiilor din grupul Flamingo nu au lăsat ING altă opţiune decât să înceapă executarea silită a garanţiilor existente‟, spun reprezentanţii băncii. Astfel, banca s-a văzut nevoită să execute silit mai multe companii din grupul Flamingo, printre care Flamingo International SA, Flamingo Computers SA, Flanco International SRL şi Flamingo Distribution Center SRL.

Pierderi pe linie pentru retailer

În primele nouă luni ale anului, cifra de afaceri a companiei Flamingo International a scăzut cu 48%, la 269 de milioane de lei. În plus, pierderile au totalizat 62 de milioane de lei, de patru ori mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cel mai mare acţionar al Flamingo este Daniel Cincă, care deţine 25,2% din capital. Omul de afaceri Dan Adamescu deţine prin intermediul firmelor Nova Trade şi Astra 17,54% din acţiuni. De asemenea, Alexandru Ion Ţiriac controlează 5,12% din capital, iar Flanco Holding are sub 5% din acţiunile retailerului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite