Fitch Ratings: Independenţa băncilor centrale este tot mai ameninţată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fitch reconfirmă ratingul României.

Provocările recente la adresa independenţei băncilor centrale într-un număr de ţări marchează doar începutul unei dezbateri aprofundate privind politica macro, spune Fitch Ratings în ultimul său comentariu despre perspectivele globale (Global Perspectives), scrie Mediafax.

Această dezbatere ar putea apărea, în anii următori, mai ales acolo unde creşterea economică încetineşte.

Atât în pieţele emergente, cât şi în cele dezvoltate, bilanţurile puternice ale băncilor centrale, comparativ cu cele ale guvernelor, combinate cu credibilitatea bine câştigată a politicii băncilor centrale din multe jurisdicţii atrag atenţia factorilor de decizie din domeniul fiscal.

Fitch consideră că pentru investitori „ar fi înţelept să ia în considerare implicaţiile potenţiale ale presiunilor politice crescânde pentru o contribuţie mai mare din partea politicii monetare care să sprijine creşterea economică, posibil prin mijloace neconvenţionale”.

Banca centrală cu care poate emite monedă se bazează „pe încredere, mai presus de toate”, a atras atenţia reprezentantul agenţiei de rating. Încrederea, la rândul său, se bazează pe un bilanţ solid şi prudenţă în gestionarea tuturor aspectelor legate de finanţele băncilor centrale şi ariile de responsabilitate ale politicii monetare.

„Combinaţia actuală din unele ţări a bilanţurilor puternice ale băncilor centrale şi slabe ale guvernelor este îngrijorătoare, acolo unde factorii de decizie fiscală se uită spre băncile centrale ca parte a soluţiei lor. Riscul este ca bilanţurile băncilor centrale să devină, de asemenea, slăbite, şi încrederea să scadă”, a precizat James McCormack, directorul diviziei de ratinguri suverane de la Fitch.

Băncile centrale pot avea un spaţiu de manevră mai crescut în ceea ce priveşte credibilitatea politicii în dezbaterea care a început deja, dar „guvernele au de multe ori autoritatea legală de a-şi impune voinţa”, se atrage atenţia în analiza Fitch.

Recent, un articol Bloomberg arăta cum banca centrală a unei ţări nu mai reprezintă singura instituţie care ajută la evitarea falimentului ţării, ci începe să fie văzută drept duşmanul poporului, în urma atacurilor continue ale partidelor de la putere. România nu face excepţie, scria publicaţia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite