Fitch a confirmat ratingul României la nivelul BBB-, recomandat pentru investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fitch va reduce ratingul României dacă stabilitatea finanţelor publice va fi pusă în pericol de relaxarea fiscală sau dacă instabilitatea politică va încetini reformele structurale
Fitch va reduce ratingul României dacă stabilitatea finanţelor publice va fi pusă în pericol de relaxarea fiscală sau dacă instabilitatea politică va încetini reformele structurale

Fitch Ratings a confirmat ratingul României pentru datoriile pe termen lung în valută la BBB-, iar cel pentru datoriile în monedă locală la BBB, ambele cu perspectivă stabilă, agenţia menţionând consolidarea finanţelor publice şi reducerea dezechilibrelor externe.

Calificativul BBB- pentru datoriile în valută reflectă consolidarea cu succes a finanţelor publice, în cadrul a două programe de asistenţă financiară internaţională, iar Comisia Europeană a scos în iunie România din procedură deficitului bugetar excesiv, după ce indicatorul a fost redus la 2,9%, de la 5,6% în 2011. Fitch anticipează că Guvernul va îndeplini obiectivul pe termen mediu al unui deficit structural de 1% din PIB, în 2014.

Totodată, datoria guvernamentală brută se va stabiliza la sub 40% din PIB în perioada 2013-2015, după ce a crescut la 38% în 2012, de la 13% în 2008, estimează agenţia.

În primul semestru, România a avut un excedent de cont curent echivalent cu 1,1% din PIB, iar Fitch estimează că în acest an contul curent va fi aproape de zero. Agenţia consideră că îmbunătăţirea indicatorului este de natură ciclică, iar cererea internă va produce deficit al contului curent în 2014-2015, dar mai mic faţă de nivelul anterior crizei.

Fitch menţionează faptul că România deţine rezerve valutare, un nivel adecvat al capitalului în sectorul bancar şi linii preventive de finanţare cu instituţiile multilaterale, suficiente pentru a rezista unor turbulenţe semnificative pe piaţă.

Agenţia a îmbunătăţit estimarea privind creşterea PIB în 2013 la 2%, anticipând o accelerare moderată în 2014-2015. Fitch notează însă că creşterea medie a PIB este insuficientă ca România să reducă decalajul faţă de veniturile din UE.

Ca factori de blocare din economia românească Fitch numeşte ineficienţa companiilor de stat în zone importante ca transporturile şi energie şi lipsa de performanţă a sectorului sănătăţii şi a administraţiei publice.

România, FMI şi UE au încheiat la sfârşitul lunii iulie un nou acord preventiv de finanţare, care se va concentra probabil pe implementarea de reforme structurale în aceste sectoare, se arată în comunicat.

Sectorul bancar este bine capitalizat şi supravegheat şi a revenit la profitabilitate, iar Fitch consideră că nu are un efect negativ asupra ratingului României. Agenţia arată însă că rata creditelor neperformante era de 20,9% în iulie şi nu a atins încă nivelul maxim, deşi ritmul de creştere a încetinit.

Absenţa unui cadru eficient de a curăţa balanţele băncilor, combinată cu retragerile de fonduri de către băncile-mamă, de 5,5 miliarde euro între martie 2009 şi august 2013, reprezintă un obstacol semnificativ pentru reluarea creşterii activităţilor de creditare.

Fitch face referire şi la stabilizarea scenei politice după 2012, dar consideră că un anumit grad de instabilitate poate reapărea, odată cu apropierea alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale de anul viitor.

Ratingul poate fi îmbunătăţit dacă reformele structurale, inclusiv vânzarea sau restructurarea unor companii de stat, vor duce la o creştere economică mai puternică. Fitch va reduce ratingul României dacă stabilitatea finanţelor publice va fi pusă în pericol de relaxarea fiscală sau dacă instabilitatea politică va încetini reformele structurale.

Moody's este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut România în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii pe toată perioada crizei financiare. În prezent, România are din partea acesteia calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandată investitorilor, cu perspectivă stabilă.

S&P include România în categoria "BB+" atât la lei, cât şi în monedă străină.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite