Un nou perdaf la adresa sistemului bancar: agenţia de evaluare financiară Fitch plasează băncile din România în categoria „de mâna a doua“

Un nou perdaf la adresa sistemului bancar: agenţia de evaluare financiară Fitch plasează băncile din România în categoria „de mâna a doua“

Agenţia Fitch atrage atenţia asupra creditelor neperformante acordate de băncile prezente în România

România se plasează într-un „eşalon secund“ al ţărilor din regiune în ceea ce priveşte revenirea sectorului bancar, cu o profitabilitate scăzută, un nivel ridicat al creditelor neperformante şi riscuri legate de împrumuturile în valută, potrivit unui raport al agenţiei de rating Fitch.

Ştiri pe aceeaşi temă

Băncile din Polonia, Cehia şi Slovacia au performanţe vizibil mai bune decât celelate ţări UE din Europa Centrală şi de Est, cu un nivel al creditelor neperformante care s-a stabilizat în jurul pragului de 6%, se arată într-un comunicat al Fitch.

Între timp, în celelalte ţări - România, Ungaria, Bulgaria, Slovenia şi Croaţia - nivelul creditelor neperformante a crescut spre 25% anul trecut.

Slovenia are cel mai ridicat grad de neperformanţă, însă situaţia ar trebui să se îmbunătăţească odată ce activele problematice vor fi transferate către vehiculul special creat de stat, aşa-numita "bad bank", notează Fitch.

Şi creditarea în valută ne-a tras în jos

Pe lângă creditele neperformante, diferenţele dintre cele trei ţări care merg bine şi restul statelor din regiune ţin şi de situaţia creditelor în valută.

Astfel, dacă în Polonia, Cehia şi Slovacia ponderea creditelor în monedă străină în soldul total este de maximum 27%, în cele cinci ţări din eşalonul secund procentul depăşeşte 60%, constată Fitch.

Veniturile băncilor din regiune au fost constrânse în ultima perioadă de scăderea dobânzilor, oportunităţile limitate de creştere şi de procesul de dezintermediere - reducerea finanţărilor acordate de băncile-mamă din vest.

Deşi situaţia este omogenă la nivelul tuturor pieţelor emergente europene, Fitch remarcă diferenţe între cele două grupuri de ţări şi în ceea ce priveşte profitabilitatea, cauzate în principal de trendurile din zona creditelor problematice.

Ratingul, la limita de încredere

Potrivit unui raport publicat de agenţia de rating Fitch în luna decembrie, sectorul bancar românesc are perspective negative în acest an.

Calitatea activelor din sectorul bancar românesc va continua să se deterioreze în prima parte a anului, fiind necesare provizioane suplimentare, iar profitabilitatea băncilor se va menţine la un nivel slab în 2014, anticipează experţii agenţiei de rating.

Într-un mediu economic dificil, cu o revenire fragilă, profitabilitatea se va îmbunătăţi uşor faţă de 2013 odată ce nivelul creditelor neperformante se va stabiliza, estimează Fitch.

Fitch atribuie României ratingul "BBB-", cu perspectivă stabilă, acest nivel fiind cel mai de jos din categoria în care investitrorii pot avea încredere.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările