Fiscul îi va scuti de impozitul agricol pe fermierii afectaţi de calamităţi. Cine şi-a plătit deja impozitul va primi bani

Fiscul îi va scuti de impozitul agricol pe fermierii afectaţi de 
calamităţi. Cine şi-a plătit deja impozitul va primi bani

Calamităţile naturale din 2013 au provocat pierderi masive fermierilor

Agricultorii care au înregistrat pagube anul trecut din cauza fenomenelor meteorologice ar putea beneficia de anularea impozitului pe venit datorat pentru 2013. Facilitatea se va acorda proporţional cu gradul de calamitate al producţiei agricole, dacă acesta este de peste 30% şi impozitul se calculează pe norme de venit.

Ştiri pe aceeaşi temă

Impozitul pe venitul din activităţi agricole datorat pentru anul fiscal 2013 de contribuabilii care au desfăşurat activităţi agricole individual sau în asociere se va anula dacă a fost stabilit pe bază de norme de venit, iar producţia a fost afectată în proporţie de peste 30%, nefiind încheiată o poliţă de asigurare aferentă, prevede un proiect normativ iniţiat de Ministerul Finanţelor.

Solicitanţii trebuie să prezinte acte doveditoare, iar gradul de calamitate se dovedeşte cu documentul emis de autoritatea competentă.

Pierderi de 243 milioane de lei provocate de calamităţi

Agricultorii au consemnat anul trecut pierderi de venit ca urmare a pagubelor produse de fenomenele meteo extreme, ceea ce a generat un impact fiscal negativ pentru cei care au avut venitul stabilit pe bază de normă de venit.

"Aceşti producători agricoli au declarat şi în unele cazuri au şi plătit impozitul calculat pe baza normelor de venit într-un context în care au suferit pierderi economice importante (243.253.000 lei).
În aceste condiţii, plata impozitului pe venit reprezintă o pierdere suplimentară, având în vedere faptul că producătorii nu au realizat valoare adăugată în anul economic respectiv
", se arată în nota de fundamentare a proiectului normativ.

Impactul bugetar: 5,2 milioane de lei

Impactul bugetar estimat pentru această scutire acordată agricultorilor este de 5,22 milioane de lei în acest an.

Fiscul va emite în aceste cazuri decizia de anulare a impozitului şi a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestuia.

Pentru cei care au plătit deja impozitul aferent anului trecut sumele vor fi restituite.

Procedura de anulare a impozitului pe venitul din activităţi agricole, inclusiv a obligaţiilor fiscale accesorii aferente acestuia, se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice, la propunerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările