Fiscul nu a recuperat nici acum pagubele produse Hidroelectrica de către „băieţii deştepţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul român nu a reuşit să recupereze nici măcar valoarea expertizei dispuse în „marele dosar Hidroelectrica”, care a costat 1.8 milioane de euro, darmite întregul prejudiciu stabilit de instanţă la peste 100 de milioane de euro.

Potrivit Centrului de Investigaţii Media, în urma contractelor păguboase încheiate cu Hidroelectrica, „băieţii deştepţi” din energie (traderii cărora administratorul judiciar Remus Borza, fondator al EuroInsol, le-a denunţat contractele) ar fi obţinut peste o sută de milioane de euro.

Însă procesul nu i-a vizat pe aceştia, ci pe cei şase directori care ar fi primit banii.

Singurul politician care a fost tras la răspundere pentru devalizarea companiei de stat a fost ministrul Economiei Codruţ Şereş, care, spune instanţa, deşi a fost informat despre deciziile conducerii Hidroelectrica, nu a făcut nimic.

Unul dintre motivele pentru care banii pierduţi sunt buni pierduţi este acela că sechestrele pe averile respectivilor oficiali ai Hidroelectrica au apărut la ani de zile după ce dosarul a început să fie instrumentat de procuror.

Care nici el nu mai răspunde pentru această greşeală monumentală, căci s-a pensionat.

Toţi cei condamnaţi la închisoare au ieşit, teoretic, şi sunt liberi sa se bucure de banii pe care statul nu reuşeşte să îi recupereze de la ei.

În februarie 2016, un complet de 5 judecători al Instanţei Supreme condus de preşedintele ICCJ de atunci, Livia Stanciu, i-a găsit definitiv vinovaţi pe foştii directori ai Hidroelectrica Eugen Pena, Traian Oprea, George Lavinius Asan, Nicolae Opriş, Victoria Geormăneanu şi Georgeta Iosif, toţi acuzaţi pentru că au semnat contractele păguboase cu „băieţii deştepţi” din energie. Pena, Oprea şi Asan au primit câte şapte ani de detenţie, Opriş cinci ani de detenţie şi Geormăneanu şi Georgeta Iosif câte patru ani. Toţi cu executare.

Directorii au fost găsiţi vinovaţi pentru că au încheiat contractele păguboase pentru Hidroelectrica cu aşa zişii băieţi deştepţi din energie, printre ei fiind Bogdan Buzăianu de la (fosta) Energy Holding.

Şi fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, a primit patru ani de închisoare în acest dosar pentru că, deşi a fost avertizat, a închis ochii la jaf. La acel moment, Sereş se afla tot în penitenciar, fiind condamnat anterior la alţi patru ani şi opt luni într-un alt dosar, cel al privatizărilor strategice.

În plus, magistraţii au dispus ca doar de la cei şase directori Hidroelectrica să fie recuperat şi un prejudiciu astronomic: mai mult de o sută de milioane de euro.

Anii şi banii

Eugen Pena a primit şapte ani de închisoare şi i s-a pus sechestru pe bunuri şi bani cash totalizând 3.1 milioane de lei, 123.000 de euro şi 780 de dolari.

Traian Oprea a luat tot şapte ani de închisoare, fiindu-i puse sub sechestru mai multe bunuri şi banii lichizi, în valoare totală de 224.500 de lei şi aproape 3.000 de euro.

George Lavinius Asan a primit tot şapte ani de detenţie. Judecătorii au decis să-i menţină sechestrul pe proprietăţi şi bani în valoare totală de aproape 155.000 de lei, o mie de euro şi o mie de dolari.

Nicolae Opriş a primit cinci ani de închisoare şi i s-a păstrat sechestrul pe proprietăţi şi bani în cuantum total aproape 190.000 de lei.

Victoriei Geormăneanu i s-au dat patru ani de închisoare şi i s-a menţinut sechestrul pe casa şi terenul din Bucureşti, dar şi pe maşină şi pe cei 42.000 de lei şi puţin peste 8.000 de euro pe care îi avea în bancă. O valoare totală de aproape 2,45 milioane de lei.

Tot patru ani a primit şi Georgeta Iosif, căreia i s-a pus sechestru pe apartamentul din Ion Mihalache, evaluat la aproximativ 60.000 de euro.

Instanţa care a pronunţat hotărârea definitivă i-a condamnat pe cei şase, în solidar, la plata unor sume uriaşe 129.722.289,30 de lei către stat şi 339.916.431,98 de lei către Ministerul Energiei, precum şi la restituirea a câte 624.000 de lei de fiecare, bani reprezentând cheltuielile judiciare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite