Fiscul demarează recuperarea prejudiciilor de la penalii României. Cine sunt cei vizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va organiza în luna decembrie o serie de licitaţii pentru vânzarea unor imobile şi autoturisme în vederea recuperării prejudiciilor aduse statului de persoane asupra cărora s-au pronunţat definitiv instanţele judecătoreşti în materie penală.

Zeci de imobile şi autoturisme sunt scoase la mezat de Fisc pentru a recupera măcar o parte din sumele stabilite drept prejudiciu în dosare penale răsunătoare. 

„Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã (ANAF) organizeazã în perioada 6-31 decembrie 2016 zeci de licitaţii pentru valorificarea unor bunuri mobile şi imobile şi recuperarea sumelor stabilite prin hotãrâri judecãtoreşti pronunţate în materie penalã şi rãmase definitive“, se arată într-un comunicat transmis de ANAF. 

Dosarul ICA

Prejudiciul estimat în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) este estimat la 60 de milioane de euro, însă Fiscul a reuşit să recupereze o foarte mică parte din acesta, prin vânzarea mai multor imobile aparţinând familiei Voiculescu -  un apartament în Bucureşti, o vilă din Predeal şi fostul sediu al firmei Crescent. Toate încercările de vânzare a unor participaţii deţinute de fiicele lui Dan Voiculescu la anumite firme au eşuat. 

De mai multe luni, Fiscul încearcă să recupereze prejudiciul şi prin vânzarea bunurilor care au fost confiscate unui alt condamnat în dosarul ICA. Este vorba despre Vlad Nicolae Săvulescu, fost şef al Direcţiei de Privatizare-Concesionare din Agenţia Domeniilor Statului (ADS), condamnat la şase ani de închisoare. Fiscul scoate pentru a treia oară la licitaţie vila cu piscină a acestuia, preţul de pornire fiind redus la jumătate faţă de cel de evaluare, respectiv la 250.000 de euro. 

Licitaţia va avea loc pe 8 decembrie, la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ilfov, şi vizează vânzarea imobilelor lui Săvulescu situate în Şoseaua Bucureşti-Ploieşti din Capitală – locuinţă cu o suprafaţă de 148 de metri pătraţi, cabină de la poartă, cu o suprafaţă de 6,94 metri pătraţi, piscină de 25 de metri pătraţi şi terenul de 645 de metri pătraţi pe care acestea sunt amplasate. La sfârşitul lunii august, Fiscul a anunţat că a vândut respectivul imobil cu 2,249 milioane de lei (500.000 de euro), dar ulterior acesta a fost din nou scos la licitaţie, cel mai probabil pentru că adjudecatarul nu a virat suma oferită în termenul stabilit. 

Prejudiciul „Şerifului“

Tot la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ilfov va avea loc, pe 19 decembrie, o a treia licitaţie pentru vânzarea a patru autoturisme ce au aparţinut firmei Akparom SRL, aşadar la preţuri de pornire reduse la jumătate. 

Numele firmei Akparom apare într-un dosar instrumentat de DIICOT privind o grupare infracţională specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani, prin comercializarea de legume şi fructe utilizând firme fantomă, cu un prejudiciu estimat la 24 de milioane de euro. 

În centrul acestui dosar se află Seyhan Tumer, cetăţean turc stabilit în România, zis „Şefu’“ sau „Şeriful“, asociat şi administrator la Akparom, care a fost reţinut în vara lui 2014. Anul trecut, firma Akparom a avut o cifră de afaceri netă de -473 de lei şi o pierdere de 1,99 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Cele patru autoturisme scoase la licitaţie, care au aparţinut Akparom sunt: Dacia Logan fabricată în 2008, capacitate cilindrică de 1.598 cmc, 140.000 de kilometri parcurşi – 5.395 de lei (exclusiv TVA), Audi A4 din 2012, capacitate cilindrică de 1.968 cmc, 71.000 de kilometri parcurşi – 38.915 lei, Volkswagen Polo din 2010, capacitate cilindrică de 1.198 cmc şi 60.000 de kilometri parcurşi – 14.800 de lei şi BMW X5 din 2005, capacitate cilindrică de 2.972 cmc şi aproximativ 250.000 de kilometri parcurşi – 11.015 lei.  

Licitaţii la Iaşi

Fiscul din Iaşi scoate la licitaţie, pe 15 decembrie, un apartament cu o suprafaţă de 31,25 metri pătraţi, compus dintr-o cameră şi dependinţe, situat în Fălticeni, care a aparţinut lui Deleanu Mihail Tudor, membru al unei grupări organizate care făcea contrabandă, destructurată în anul 2013. Este cea de-a doua licitaţie pentru vânzarea acestui imobil, astfel că preţul de pornire este redus cu 25%, la 46.275 de lei (10.300 de euro), exclusiv TVA. 

Tot pe 15 decembrie, Fiscul din Iaşi organizează licitaţie pentru vânzarea unui autoturism Mercedes Benz 221, an de fabricaţie 2006, capacitate cilindrică de 2.987 cmc şi 129.000 de kilometri parcurşi – la un preţ de pornire redus cu 25%, la 54.535 de lei (12.000 de euro). Autoturismul a aparţinut lui Andrei Amişculesei, fiul omului de afaceri botoşănean Dumitru Amişculesei. Familia Amişculesei – Dumitru şi cei doi fii ai săi Marius şi Andrei – a fost condamnată în 2013 la închisoare într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de peste un milion de euro. Astfel, Dumitru Amişculesei a fost condamnat la cinci ani de închisoare, Marius – trei ani cu executare, iar Andrei – la un an şi jumătate cu suspendare. 

De asemenea, pe 19 decembrie, ANAF Iaşi scoate la licitaţie, cu un preţ de pornire de 11.710 lei, o autoutilitară Volkswagen Transporter, din 1997, cu peste 355.000 de kilometri parcurşi. Aceasta a aparţinut lui Usturoi Marius Florin, cercetat pentru evaziune fiscală.  

Prejudiciul de la fabrica de ţigări Titu 

Pe 19 decembrie, Fiscul din Ploieşti scoate la licitaţie un teren arabil extravilan, cu o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, din localitatea Braniştea, judeţul Dâmboviţa, la un preţ de pornire de 32.535 de lei (7.230 de euro). Terenul a aparţinut lui Dan Nicolae Ciobanu, fostul patron al televiziunii Columna TV, condamnat în 2015 la cinci ani de închisoare. 

În acelaşi dosar a fost condamnat, la şapte ani de închisoare şi fratele său, Lucian Ciobanu, alături de alte 18 persoane. Procurorii  i-au  acuzat pe aceştia de „iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup“, după ce în 2010, în urma unei descinderi la o adresă din Titu, comisarii Gărzii Financiare au descoperit o fabrică ilegală de ţigări. Proprietarului clădirii era Dan Ciobanu care a susţinut în faţa procurorilor şi magistraţilor că nu ştia ce se întâmplă în imobil. De altfel, Fiscul din Ploieşti organizează la 20 decembrie o licitaţie pentru vânzarea unui teren intravilan din Titu (416 metri pătraţi), care a aparţinut lui Lucian Ciobanu, la un preţ de pornire de 21.424 de lei (4.760 de euro). 

Casele din chirpici ale lui „Ţaganu“

Tot la Ploieşti urmează să se organizeze două licitaţii pentru vânzarea a două imobile care au aparţinut lui Vlad Costel, zis „Ţaganu“ sau „Il Padrino“, originar din Călăraşi, unul dintre liderii temuţi ai lumii interlope. Acesta a fost condamnat la începutul lui 2012 la şase ani şi jumătate de închisoare, într-un dosar de crimă organizată – trafic de femei şi minori  şi proxenetism. Unul dintre imobilele scoase la licitaţie, la un preţ de pornire de 46.421 de lei (10.315 euro), este reprezentat de o clădire din localitatea Modelul, de 236 de metri pătraţi, adică o vilă „construită din chirpici sau înlocuitori cu învelitoare din carton şi tablă“, alături de terenul aferent de 381 de metri pătraţi. 

De asemenea, Fiscul din Ploieşti mai scoate la licitaţie o altă clădire a lui „Ţaganu“ – 150 de metri pătraţi (casă de locuit şi anexe), din zidărie şi învelitoare de tablă, plus un teren de 6.000 de metri pătraţi. În acelaşi dosar de crimă organizată al clanului „Ţaganu“ a fost condamnat şi Cuneşteanu Ion Claudiu, iar Fiscul îi scoate acum la licitaţie, cu 808.474 de lei (180.000 de euro) mai multe clădiri şi terenuri situate în localitatea Buşteni. 

Trei terenuri de la Regele Alcoolului

La Bistriţa, pe 12 decembrie, sunt scoase la licitaţie trei terenuri  - două din localitatea Sărata, de câte 2.900 de metri pătraţi (câte 41.000 de lei) şi unul de 1.195 de metri pătraţi în Sieu Măgeruş (22.700 de lei), care au aparţinut lui Titus Iliuţă, supranumit până acum câţiva ani „Regele Alcoolului“, proprietarul firmei Prisma Prod. Omul de afaceri bistriţean a fost condamnat la începutul acestui an la nouă ani de închisoare, după ce a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT în 2010. Oamenii legii l-au acuzat de înşelăciune, delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Tot la Bistriţa, se scoate la licitaţie pe 12 decembrie un apartament de 52,9 metri pătraţi, cu un preţ de pornire de 136.701 lei (30.300 de euro), care a aparţinut lui Retegan Verginica Dorina, fost administrator al unei firme, acuzat de evaziune fiscală, administrarea cu rea-credinţă a creditului societăţii în folosul propriu, bancrută frauduloasă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

La Turda, pe 19 decembrie, Fiscul licitează o garsonieră de 28,58 metri pătraţi, cu un preţ de pornire de 58.300 de lei (13.000 de euro), care a aparţinut lui Cioară Bogdan Nicolae, fostul director economic al SC Alcoolprod SRL, fiind acuzat de complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală, complicitate la producerea de produse accizabile în afara antrepozitului fiscal autorizat şi complicitate la marcare cu marcaje false a acestor produse. El a fost condamnat anul trecut la şase ani de închisoare.  

De asemenea, la Braşov se valorificã bunuri aparţinând debitorilor Benko Janos Elemer, Benko Hunor Balazs şi Samarghitian Petru Aurel, iar la Timişoara se valorificã bunuri imobile ale debitorului Podea Florin, implicat în dosarul „Spumă şi Bibanul“, care a zdruncinat din temelii lumea interlopă a Devei. 

DNA a criticat ANAF

În ultimii ani, Laura Codruţa Koveşi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a criticat de mai multe ori Agenţia Naţională de Administrare Fiscală că nu este performantă în recuperarea prejudiciilor, în urma hotărârilor dispuse de judecători în dosarele instrumentate de DNA. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite