Firmele au nevoie de 182 de zile pentru a se racorda la electricitate, în România

Firmele au nevoie de 182 de zile pentru a se racorda la electricitate, în România

53.000 de dolari plăteşte o firmă pentru a se racorda la electricitate

În raportul Doing Business 2017, faţă de anul trecut, România a pierdut un loc şi a ajuns pe 134 din 190 de state, în ceea ce priveşte racordarea la reţeaua de electricitate a firmelor. Acestea sunt în continuare nevoite să aştepte 182 de zile şi să achite 53 de mii de dolari pentru a-şi putea pune în funcţiune capacităţile de producţie


Poziţia ocupată de România este de departe cea mai slabă poziţie ocupată de un stat din Uniunea Europeană şi chiar din Europa, scrie profit.ro.

Până şi vecinii bulgari sau moldoveni se pot conecta la reţea mai rapid decât antreprenorii români, ca să nu mai vorbim de cetăţenii Germaniei (ţara de provenienţă a distribuitorului E.On), Cehiei (CEZ) sau Italiei (Enel).

Este drept că datele din raport sunt cele de la 1 iulie 2016, însă de atunci până în prezent situaţia nu s-a schimbat, Guvernul Cioloş preferând debirocratizării crearea de comisii, fie cea de tăiat hârtii, fie grupul de lucru, format din reprezentanţi ai Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) şi angajaţi ai ministerului energiei, propus de ministrul Grigorescu.

Potrivit unui document prezentat de profit.ro, cele 182 de zile necesare pentru racordare se consumă pe procese birocratice.

Astfel, cererea de racordare se soluţionează în 40 de zile, depuneera documentaţiei pentru contractul de racordare şi realizarea acestuia în alte zece zile, proiectarea proiectului şi aprobarea acestuia în 30 de zile, obţinerea autorizaţiilor de construire în 60 de zile, efectuarea lucrărilor în 30 de zile, inspectarea lucrărilor în zece zile, alte câteva zile fiind dedicate altor proceduri birocratice.

Costul tuturor operaţiunilor ajunge la 53.000 de dolari, cel mai mult plătindu-se pentru executarea lucrărilor, respectiv 47.000 de dolari.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: