Firmele intră mai greu în insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De azi, creditorii nu mai pot cere insolvenţa companiilor pentru restanţe sub 90 de zile şi datorii mai mici de 45.000 de lei. Modificarea legii insolvenţei nu va scădea numărul firmelor în incapacitate de plată, însă va reduce presiunea pusă de creditori pe datornici.

UPDATE

În cazul salariaților, aceștia pot solicita insolvența socieățtii pentru mai mult de șase salarii medii brute pe economie pe salariat. În cazul aprobării planului de reorganizare acesta nu poate depăși trei ani. Datoriile cu scadență mai mare de trei ani, precum credite sau leasing, vor fi cuprinse în planul de reorganizare numai pentru această perioadă.

Noile prevederi ale legii insolvenţei au fost deja publicate în Monitorul Oficial şi vor intra în vigoare de astăzi. Ieri, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, a anunţat că pragul de la care o firmă poate intra în insolvenţă s-a majorat de la 30.000 de lei, la 45.000 de lei.

Practic, orice firmă, indiferent dacă are 100 sau doi angajaţi, se poate trezi cu creditorul la uşă dacă datoriile depăşesc această sumă. În această situaţie s-au aflat peste 11.000 de firme, în primele şase luni din 2010, spune Andrei Cioncă, managing partner al Casei de Insolvenţă Transilvania. Şi termenul după care creditorul poate iniţia procedura insolvenţei a fost mărit la 90 de zile, de la 30.

Măsuri inutile în faţa valului de insolvenţe

„Nu cred că vor contribui în mod semnificativ la reducerea numărului de insolvenţe. Din punctul nostru de vedere, noile modificări ar trebui să vizeze, printre altele, limitarea posibilităţilor oricărui creditor de a iniţia procedura insolvenţei exclusiv ca un mijloc de presiune. Ne referim mai ales la situaţiile în care debitorul contestă că datorează suma invocată de creditor şi nu există o judecată pe fond în ceea ce priveşte pretenţiile creditorului", ne-a declarat Robert Roşu, avocat asociat al Ţuca Zbârcea&Asociaţii şi coordonator al TZA Insolvenţă S.P.R.L. Singurul efect va fi prelungirea termenului până la o decizie în ceea ce priveşte insolvenţa.

„Dacă acum se dă sentinţa în cel mult trei luni de la depunerea cererii, după noile modificări cred că s-ar putea ajunge chiar şi până la şase luni", consideră Cioncă. El este convins că noile modificări nu vor schimba cu nimic situaţia precară a societăţilor comerciale din România. „Dacă nu ai lichidităţi, degeaba ai 90 de zile la dispoziţie, pentru că nu ai de unde să plăteşti", conchide specialistul.

40% din cereri, depuse de debitori

Din cele 11.000 de cereri de insolvenţă depuse în primele şase luni din an, 40% sunt deschise la solicitarea creditorilor, spune Arin Stănescu, specialist în insolvenţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite