Firea declară război ambroziei. Amenzile pentru cei care nu stârpesc planta ar putea fi triplate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul general Gabriela Firea a anunţat, miercuri, că va trimite o solicitare către Guvernul României pentru schimbarea legislaţiei în ceea ce priveşte amenzile ce se aplică celor ce nu elimină ambrozia de pe terenurile în proprietate, astfel încât sancţiunile să fie triplate, scrie Mediafax.

Edilul Capitalei a transmis că în acest sezon s-au aplicat doar 43 de avertismente şi nouă amenzi şi s-au identificat 347 de terenuri cu ambrozie.

„Trebuie să recunoştem că legea privind eliminarea ambroziei nu a determinat o acţiune foarte concretă şi în continuare sunt foarte multe cazuri de persoane care ajung la spital din cauza alergiilor agresive şi foarte grave provocate de această buruiană care creşte spontan, denumită ambrozia. Concluzia este că trebuie să aducem îmbunătăţiri acestui cadru legislativ şi împreună să dovedim că această activitate este mai eficientă, avem, aşadar, doar declaraţi 500.000 de români alergici la ambrozie, dar numărul poate fi mult mai mare pentru că multe persoane poate se tratează acasă sau nu şi-au descoperit această alergie”, a declarat Gabriela Firea, miercuri, în cadrul unui comnadament organizat la Primăria Capitalei pentru eradicarea ambroziei.

Edilul Capitalei mai precizează că va trimite Guvernului o solicitare pentru schimbarea legii, în sesnul în care agenţii să aplice cuantumul maxim al amenzilor.

„Acum putem direct, cu acest comandament, să propunem măsura ca la începutul sezonului cald, în momentul în care agenţii constatatori, agenţii agricoli şi reprezentanţii primăriilor de sector, în momentul identificării acestor terenuri pe care creşte ambrozia, după somaţie şi notificare, să aplice direct cuantumul maxim prevăzut de lege al amenzilor, pentru aceste tipuri de contravenţie”, susţine Firea.

Potrivit edilului, amenda minimă este de 750 de lei pentru persoane fizice şi de 5.000 de lei pentru persoanele juridice. „Propunerea mea este să transmitem rugămintea Guvernului de a modofica Legea 62 pe 2018 privind combaterea ambroziei, astfel încât să putem să triplăm minimum de la fiecare categorie. Practic, pentru persoane fizize minimum să fie 2.250 de lei, iar în cazul persoanelor fizice minimum să fie de 15.000 de lei, deci o triplare a amenzii minime”, a mai declarat Firea.

Te-ar putea interesa şi:

Ce amenzi pot lua cei care nu au stârpit ambrozia

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite