Finanţare de la stat de 70.000 euro nerambursabili pentru tinerii fermieri. Când pot depune cererile şi care sunt condiţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Revista Fermierului
FOTO: Revista Fermierului

Tinerii fermieri care vor să devină şefi ai unei exploataţii agricole vor putea cere în curând până la 70.000 de euro, sprijin nerambursabil de la stat. Este vorba de o finanţare stabilită prin submăsura 6.1, care ajută instalarea tinerilor fermieri, transmite Avocatnet.ro.

În ediţia din anul 2021, „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” ar urma să acorde sprijin mai mare decât în anii trecuţi când se oferea până la 50.000 euro.

Înscrierile încep în a doua jumătate a lunii august, iar ajutorul financiar va putea fi accesat şi de firmele cu mai mulţi acţionari (PFA-uri, II-uri sau IF-uri, dar şi asociaţi unici şi administratori ai unui SRL sau asociaţi majoritari ai unui SRL), conduse, pe termen lung, de un tânăr fermier. Condiţia este ca societăţile să se încadreze în categoria microîntreprinderilor sau în cea a întreprinderilor mici.

SM 6.1, pentru care ghidul final de finanţare urmează să apară odată cu anunţarea perioadei de înscriere, este gestionată de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. Sprijinul de stat se va acorda sub formă de sumă forfetară în două tranşe - 75% la semnarea contractului de finanţare şi 25%, în funcţie de implementarea corectă a planului de afaceri, în maximum trei ani de la semnarea contractului de finanţare.

Ajutorul de stat, care va fi unul nerambursabil, se va acorda după cum urmează:

- 70.000 de euro pentru exploataţiile care integrează în planul de afaceri operaţiuni de condiţionare-procesare sau agricultură ecologică pentru exploataţiile între 30.000 € SO şi 50.000 € SO;

- 60.000 de euro pentru exploataţiile care integrează în planul de afaceri operaţiuni de condiţionare-procesare sau agricultură ecologică pentru exploataţiile între 12.000 € SO şi 29.999 SO;

- 50.000 de euro pentru exploataţiile între 30.000 € SO şi 50.000 € SO;

- 40.000 de euro pentru exploataţiile între 12.000 € SO şi 29.999 € SO.

   

Dosarul de înscriere va conţine cererea de finanţare, planul de afaceri şi documentele justificative cerute de autorităţi. 

Ce înseamnă tânăr fermier? 

Un tânăr fermier este o persoană care are o vârstă între 18 şi 40 de ani (inclusiv cei care mai au o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul la care depune cererea de finanţare şi care se va instala pentru prima oară ca şef unic al unei exploataţii agricole.

Acesta trebuie să deţină competenţele şi calificările adecvate în acest sens. Adică să fi absolvit cel puţin opt clase şi să aibă:

studii medii/superioare; 

- formare profesională prin studii/ curs de calificare conform legislaţiei aplicabile la momentul acordării certificatului de calificare profesională; 

- competenţe dobândite prin participarea la programe de instruire/iniţiere/specializare care nu necesită un document eliberat de formatorii recunoscuţi de ANC şi presupune un număr de ore sub numărul de ore aferent nivelului I de calificare profesională; 

- evaluarea în cadrul unui centru de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale (autorizat ANC) a competenţelor dobândite ca urmare a experienţei profesionale; 

- angajamentul de a dobândi competenţele profesionale adecvate până la solicitarea celei de-a doua tranşe de plată, pentru a-i permite acestuia să se conformeze condiţiilor referitoare la dobândirea competenţelor profesionale specificate în programul de dezvoltare rurală.

Potrivit Avocatnet.ro, solicitantul va trebui să aibă domiciliul şi sediul social în localitatea în care e înregistrată exploataţia agricolă. Iar, la solicitarea ajutorului de stat, tânărul fermier va trebui să prezinte un plan de afaceri viabil a cărui implementare va trebui să înceapă în maximum şase luni de la data deciziei prin care se va acorda sprijinul financiar. Teoretic, toate cheltuielile propuse în planul de afaceri pot fi eligibile pentru finanţare.

Fermierul va trebui să fie o persoană fizică autorizată (PFA), un întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale (II) sau un întreprinzător titular al unei întreprinderi familiale (IF).

De asemenea, fermierul mai poate fi un asociat unic şi administrator al unei societăţi cu răspundere limitată, ori un asociat majoritar (să aibă majoritatea absolută, adică 50%+1) şi administrator al unei societăţi cu răspundere limitată.

Aşadar, dincolo de posibilitatea ca tânărul fermier să aleagă să lucreze pe cont propriu ca PFA, II sau IF, există şi posibilitatea înscrierii unei firme cu un singur asociat sau a unei firme cu mai mulţi asociaţi. Dacă e vorba de un SRL cu mai mulţi asociaţi, unul dintre ei (cel majoritar) trebuie să fie tânărul fermier care se instalează şi exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce priveşte deciziile de gestionare, beneficiile şi riscurile financiare legate de exploataţie.

Indiferent de forma de organizare, solicitantul ajutorului de stat va trebui să fie încadrat la categoria microîntreprindere sau la categoria întreprindere mică (prin întreprindere se înţelege, în sensul legii, societate, societate cooperativă, PFA, II sau IF). 

Dincolo de exploataţia la care va fi şef, tânărul fermier mai are voie să facă parte dintr-o cooperativă agricolă sau dintr-un grup de producători. Solicitanţii n-au voie să aibă părţi sociale sau acţiuni la alte SRL-uri cu activitate agricolă.

Exploataţia agricolă trebuie să aibă o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO, să fie înregistrată ca microîntreprindere sau întreprindere mică şi să fie înregistrată în Registrul Unic de Identificare (la APIA), în Registrul agricol (la primărie) şi/sau în Registrul exploataţiilor (la ANSVSA). Exploataţia trebuie să producă, în principal, produse agricole vegetale şi/sau animale pentru consumul uman şi hrana animalelor.

Citeşte şi Sprijin de 100 de milioane de euro pentru „Instalarea tinerilor fermieri”. Cum se pot obţine fondurile europene

50.000 de euro nerambursabili pentru românii care se-ntorc din străinătate pentru a lucra în agricultură

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite