Financial Times: România, un nou tigru? Economia românească a crescut cu 5,2% în ultimul trimestru din 2013, avans aşteptat mai degrabă de la ţări din Asia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de peste 5% este asociată în zilele noastre mai mult economiilor emergente din Asia sau din Africa decât celor lente din Uniunea Europeană, însă România a făcut o surpriză cu avansul economic înregistrat în ultimul trimestru din 2013, cel mai bun din ultimii cinci ani, scrie jurnalistul Andrew MacDowall, pe un blog specializat al publicaţiei „Financial Times“.

Potrivit datelor semnal anunţate vineri de Institutul de Statistică de la Bucureşti, economia României a crescut în ultimul trimestru din 2013 cu 5,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar creşterea PIB pe întregul an este de 3,5%, una dintre cele mai mari din Europa şi peste estimarea Fondului Monetar Internaţional de 2,8%. În plus, scrie jurnalistul britanic ]n postarea sa din "Financial Times“, inflaţia, cândva motiv de îngrijorare pentru economia românească, a scăzut şi a ajuns la cel mai redus nivel din toate timpurile în ianuarie, la 1,1%. 

Publicaţia britanică citează o notă a departamentului de cercetare din BCR, cea mai mare bancă din România, în care se arată că cererea externă (exportul) a rămas, cel mai probabil, principalul motor de creştere în ultimul trimestru al anului trecut, însă este posibil ca anul agricol foarte bun să fi avut, de asemenea, o contribuţie importantă la acest avans. 

Cercetarea BCR arată că cererea internă (consumul) pare să dea unele semne de revenire, însă este un pic prea devreme pentru a sărbători acest lucru, întrucât încrederea consumatorilor este încă firavă.  Chiar dacă economia a înregistrat creştere, sentimentul economic a scăzut la un nou minim. Mai mult, jurnalistul britanic susţine, citând analiza BCR, că este foarte probabil ca avansul din trimestrul al patrulea sp fie urmat de o încetinire uşoară, redresarea rămânând fragilă. 

Andrew MacDowall notează că alegerile europarlamentare din luna mai şi cele prezidenţiale de la sfârşitul anului ar putea genera un grad de reticenţă în piaţă, iar Banca Naţională a României ar putea opri ciclul de relaxare a politicii monetare după ce a redus dobânda-cheia la un nivel minim de 3,5% pe an. 

Ca o concluzie, jurnalistul britanic susţine că, deşi poate este cam prea devreme să cataloghezi România drept tigrul est-european, performanţele întrgistrate de economia ţării noastre oferă motive de optimism. 

Iar apetitul investitorilor pentru emisiunea de obligaţiuni româneşti în valoare de 2 miliarde de dolari, care a fost suprasubscrisă de cinci ori, reflectă entiziasmul mare pentru recentul val de emisiuni central şi est-europene înainte de reducerea anunţată de Fed, banca centrală americană, a programului de achiziţii lunare de obligaţiuni. Acest lucru arată, de asemenea, gradul de încredere în consolidarea fiscală, după mai mulţi ani în care ţara s-a confruntat cu o criză bugetară. 


Mai puteţi citi: 

Creşterea PIB din 2013 nu se vede în buzunarele românilor. Surplusul se ascunde la stat, la multinaţionale şi în conturile evazioniştilor, cred economiştii. Economiştii consultaţi de „Adevărul“ în legătură cu creşterea surprinzătoare a PIB din 2013 arată că doar companiile multinaţionale şi cele de stat au câştigat cu adevărat ceva în 2013, în timp ce populaţia şi firmele mici româneşti au dus greul.

Ponta, despre plusul PIB de 3,5% în 2013: „Graficele arată că şi românii de rând au beneficiat de creşterea economică“. Într-o prezentare detaliată a performanţelor obţinute în 2013, Guvernul arată că agricultura, industria şi exporturile au fost principalele motoare ale economiei, iar salariile şi pensiile au crescut, astfel că şi românii de rând au avut de câştigat. Asta „se vede în grafice“, a spus premierul Victor Ponta.

Leul s-a apreciat uşor, ajutat de anunţarea creşterii-record a economiei româneşti din 2013. Moneda naţională s-a apreciat în prima parte a sesiunii interbancare locale, ca urmare a publicătii unor date peste aşteptări privind creşterea PIB de anul trecut. Astfel că BNR a publicat, la ora 13.00, un curs de referinţă de 4,4815 lei/euro, cu 1,13 bani mai redus faţă de joi.

România este tigrul Europei: avem cea mai mare creştere economică din UE. Creşterea economică de 3,5% în 2013 a României plasează ţara noastră pe locul 1 în topul Uniunii Europene al avansurilor PIB, reiese din datele centralizate la Eurostat – biroul de statistică al UE.

Ţările UE cu cele mai bune estimări de creştere a PIB în 2014. România, în top 10. Cea mai mare crestere a produsului intern brut (PIB) al unei tari din Uniunea Europeana (UE) ar putea sa ajunga la 4,2% in acest an, potrivit estimarilor Fondului Monetar International.

Economia României a crescut cu 3,5% în anul 2013. În trimestrul IV, a avansat cu 1,7% faţă de trimestrul III şi cu peste 5% faţă de acelaşi trimestru din 2012. In anul 2013, Produsul Intern Brut a crescut, comparativ cu anul 2012, cu 3,5%, arată datele comunicate azi-dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite