Filote, reprezentanta Comisiei Europene: România este mai catolică decât Papa în privinţa procedurilor legate de finanţările europene

Filote, reprezentanta Comisiei Europene: România este mai catolică decât Papa în privinţa procedurilor legate de finanţările europene

Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, spune că procedurile legate de finanţările europene „vin deja destul de complicate de la Bruxelles“, iar autorităţile române ar trebui să încerce să le simplifice FOTO Eduard Enea

România are „o apetenţă de a fi mai catolică decât Papa în privinţa procedurilor legate de finanţările europene“, a declarat Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, care cere autorităţilor române simplificarea acestora.

Ştiri pe aceeaşi temă

Angela Filote a declarat, într-o conferinţă de presă, că procedurile legate de finanţările europene „vin deja destul de complicate de la Bruxelles“, iar autorităţile române ar trebui să încerce să le simplifice, potrivit Mediafax.
 
„O problemă generală pe care am discutat-o şi cu autorităţile române de mai mute ori, a apetenţei României de a fi mai catolică decât Papa în privinţa procedurilor legate de finanţările europene. Se ştie că aceste proceduri deja vin destul de complicate de la Bruxelles. Noi suntem însă conştienţi de faptul că povara birocratică este prea mare şi, de aceea, pentru noua perioadă 2014-2020 am introdus mai multe măsuri de simplificare. Facem în acelaşi timp un apel la autorităţile române să meargă în aceeaşi direcţie, de simplificare, şi în niciun caz să nu complice şi mai mult lucrurile“, a spus Filote.
 
Şefa Reprezentanţei CE în România a explicat că se aşteaptă ca aceste măsuri concrete de simplificare a procedurilor legate de finanţările europene să ducă la creşterea ratei de absorbţie.
 
„Este vorba aici, în principal, de o problemă de capacitate a administraţiei publice care se ocupă de managementul finanţărilor europene la nivel central şi avem mai multe semnale că problema aceasta este înţeleasă şi se iau măsuri de simplificare şi din partea autorităţilor române. Desigur, ceea ce aşteptăm este ca dincolo de aceste declaraţii de intenţie să vedem nişte măsuri concrete care vor ajuta la creşterea ratei de absorbţie a finanţărilor, pe de o parte, şi de pe altă parte, poate o mai bună calitate a acestor finanţări. Pentru că, până la urmă, nu ne interesează numai să fie cheltuiţi banii cu orice preţ, ci ei să producă acea schimbare pozitivă pe care şi-o doreşte şi cetăţeanul“, a mai spus Filote.
 
Ea a precizat că gradul de absorbţie al fondurilor europene este "nesatisfăcător", precizând însă că explicaţia obiectivă ar fi că România a plecat un pic "mai de departe" decât celelalte state membre.
 
„Nu m-aş pronunţa pe estimare, pentru că este o estimare. Mă pronunţ pe situaţia care este la zi şi este bineînţeles nesatisfăcător acest grad. România este pe ultinul loc. Există şi explicaţii foarte obiective. Nu trebuie să uităm de unde a plecat România, pentru că a plecat un pic mai de departe decât celelalte state membre. Pe de altă parte, există un paradox. E o mare nevoie de finanţare publică. De multe ori ni se spune că nu se pot rezolva toate problemele, pentru că nu sunt bani şi rămân bani publici care vin de la UE necheltuiţi. Deci, aici undeva, între aceste două repere trebuie găsite nişte soluţii inclusiv pe plan naţional, astfel să crească rata de absorbţie“, a spus Filote.
 
Ea a adăugat că problema trebuie rezolvată la nivel naţional deoarece Comisia Europeană şi-a făcut treaba şi a simplificat cadrul legislativ şi procedural pentru noua perioadă de finanţare.
 
„Şi spun plan naţional, pentru că, din partea noastră, a Comisiei Europene, noi ne-am făcut treaba, deci am simplificat major cadrul legislativ şi procedural pe noua perioadă şi aşteptăm să vedem acelaşi lucru şi din partea autorităţilor române“, a mai spus Filote.
 
Ea a mai spus că apelul CE este ca regulile care se stabilesc să fie discutate înainte cu beneficiarii de finanţări, cu cei care ar trebui să folosească aceste fonduri.
 
„Pe partea noastră, apelul nostru este ca regulile care se stabilesc să fie discutate înainte cu beneficiarii de finanţări, cu cei care ar trebui să folosească aceste fonduri, astfel încât cea mai bună experienţă acumulată în primii şapte ani de aderare să producă lecţiile care să îmbunătăţească noua perioadă de finanţare. De altfel, am văzut mai multe măsuri luate de Ministerul Fondurilor Europene care ar putea să simplifice puţin viaţa beneficiarilor de finanţare“, a mai spus Filote.

Mai puteţi citi:
 
România a primit de la Uniunea Europeană (UE), în perioada 2007-2013, fonduri în valoare de 21,3 miliarde euro şi a plătit către UE 10,6 miliarde euro, având astfel un sold pozitiv de 10,9 miliarde euro, a declarat vineri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
 

România a obţinut cele mai reduse fonduri europene pe cap de locuitor în cadrul politicii de coeziune UE pentru perioada 2014-2020, de 164 de euro pe locuitor pe an, la jumătate faţă de Slovacia şi Ungaria, iar sumele destinate educaţiei sunt prea mici, potrivit unui raport al Erste Bank.
 
Lucrările de reabilitare demarate la sfârşitul anului trecut la Şcoala nr. 9 „Calistrat Hogaş” din Galaţi au făcut mai mult rău decât bine. Mutaţi din şcoală cu mai bine de jumătate de an înainte de deschiderea şantierului, copiii au început să se... rarefieze!
 
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că în luna mai ar urma să fie accesate primele fonduri europene din perioada 2014-2020 pentru proiecte de investiţii în ferme, fiind vorba despre o sumă de 150 de milioane de euro, scrie Mediafax.
 
Oficialii Comisiei Europene au subliniat de mai multe ori că nici România, nici celelalte state membre ale Uniunii Europene, nu trebuie să se grăbească să transmită formal propuneri de Acord de Parteneriat (AP), deoarece trimiterea documentelor de programare nu este o cursă contra cronometru, ci este important să fie transmis un document de calitate, potrivit lui Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.
 
Guvernul şi-a propus ca, în perioada 2014-2020, să cheltuiască cele mai multe fonduri structurale şi de coeziune pentru infrastructura de transport, proiecte de mediu, dezvoltarea urbană a comunităţilor, drumuri judeţene şi centuri, conform datelor prezentate, marţi, de premierul Victor Ponta.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările