Fermierii din România primesc bani europeni pentru combaterea problemelor climatice

Fermierii din România primesc bani europeni pentru combaterea problemelor climatice

Decizia Comisiei le permite statelor afectate de condiţii climatice dificile să crească nivelul acestor plăţi de la 50% din totalul plăţilor directe până la 70% şi de la 75% din cele destinate dezvoltării rurale până la 85%.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comisia Europeană a inclus alte cinci state, printre care şi România, pe lista celor care pot creşte suma plătită în avans fermierilor afectaţi de condiţiile climatice dificile din prima jumătate a acestui an. 
 
În urma acestei decizii, fermieri din 15 state membre sunt acum eligibili pentru a primi în avans plăţi mai mari.
“Această măsură a fost luată în prima parte a lunii septembrie pentru 10 state: Belgia, Cehia, Spania, Italia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia şi Finlanda. Acestora li se adaugă acum alte cinci ţări: România, Croaţia, Irlanda, Grecia şi Marea Britanie, state care au cerut mai târziu acest sprijin şi care au reacţionat după ce procedurile pentru primele 10 state erau deja demarcate”, a informat CE, precizând că, pentru a evita îngreunarea întregului proces, Comisia a decis să abordeze separat cererile celor două grupuri de state.
 
Diferitele condiţiile climatice dificile, de la secetă la ploi puternice, pe care au trebuit să le înfrunte anul acesta, i-au pus pe fermieri în faţa unor dificultăţi financiare. Creşterea nivelului plăţilor efectuate în avans de autorităţile naţionale către fermieri, conform politicii agricole comune, are ca scop ameliorarea problemelor care ţin de fluxul de numerar.
 
Acordul acoperă plăţile directe către fermieri şi anumite plăţi pentru dezvoltarea rurală, care sunt de regulă efectuate de statele membre în perioada 1 decembrie – 30 iunie. Până acum statele membre puteau alege să efectueze în avans, începând cu 16 octombrie, în fiecare an, până la 50% din totalul plăţilor directe, respectiv 75% din cele destinate dezvoltării rurale. Decizia Comisiei le permite statelor afectate de condiţii climatice dificile să crească nivelul acestor plăţi până la 70% şi respectiv 85%. 
 
“De acum statele eligibile au posibilitatea să decidă singure dacă vor profita sau nu de această facilitate legată de normele pentru acordarea în avans a plăţilor”, a informat Comisia.
 
citeste totul despre: