Atenţie, fermieri! 25 iunie este ultima zi pentru depunerea declaraţiilor privind impozitarea veniturilor din agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Impozitul se calculează în funcţie de suprafaţa cultivată
Impozitul se calculează în funcţie de suprafaţa cultivată

Până la 25 iunie, fermierii şi contribuabilii care realizează venituri din activităţi agricole trebuie să depună la Fisc Declaraţia 221, în vederea taxării acestor câştiguri.

La sfârşitul lunii mai, Guvernul a decis să prelungească până pe 25 iunie termenul până la care agricultorii trebuie să-şi declare veniturile la Fisc. Iată că a sosit şi această zi şi fermierii mai au la dispoziţie doar câteva ore pentru a se prezenta la administraţiile financiare cu Declaraţia 221 privind veniturile din activităţi agricole.
 
Ce vă recomandă Fiscul
 
** Atenţie la noile plafoane de deţinere! Faţă de varianta iniţială a normativului aprobat prin Legea 168/2003, au fost modificate limitele referitoare la suprafeţele cultivate /capetele de animale/familiile de albine deţinute, până la care nu se plăteşte impozit, precum şi nivelul anumitor norme de venit. Aceste noi valori ale normelor de venit modificate vor fi luate în considerare de contribuabili la completarea declaraţiei.

** Puteţi schimba declaraţia. În cazul contribuabililor care au depus deja declaraţia până la data de 27 mai 2013, iar limitele de neimpozitare, respectiv normele de venit au fost modificate, aceştia vor depune o nouă declaraţie în cadrul aceluiaşi termen de 25 iunie 2013 pentru a putea beneficia de noile prevederi legale, care sunt mai favorabile.

** Cereţi consultanţă! Pentru completarea corectă a informaţiilor cuprinse în declaraţie, contribuabilii/asociaţii desemnaţi se vor prezenta la unităţile administraţiilor fiscale teritoriale din subordinea ANAF unde vor beneficia de asistenţă din partea reprezentanţilor acestora.
 
Cum se calculează impozitul
 
Agricultorii au la dispoziţie o grilă cu veniturile considerate impozabile, în funcţie de suprafaţa cultivată cu anumite plante sau de numărul de animale deţinute, iar impozitul datorat este de 16% din veniturile impozabile, calculate potrivit normei de venit (vezi tabelul alăturat).

În această primă fază, agricultorii îşi vor inventaria bunurile din proprietate şi vor determina valoarea lor impozabilă, după care vor calcula şi cât înseamnă 16% din această valoare, adică impozitul anual.

Până la 25 iunie trebuie plătită şi o primă fracţiune din acest impozit.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite