Ministerul Agriculturii vrea să acceseze fonduri europene de 150 de milioane de euro pentru ferme. Cei care se asociază vor beneficia de subvenţii mai mari

Ministerul Agriculturii vrea să acceseze fonduri europene de 150 de milioane de euro pentru ferme. Cei care se asociază vor beneficia de subvenţii mai mari

Fermierii care se vor asocia astfel încât să rezulte exploataţii mai mari de 5 hectare vor primi bani mai mulţi

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că în luna mai ar urma să fie accesate primele fonduri europene din perioada 2014-2020 pentru proiecte de investiţii în ferme, fiind vorba despre o sumă de 150 de milioane de euro, scrie Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

El a susţinut, într-o conferinţă de presă susţinută în comuna Mociu, judeţul Cluj, că sunt vizate fermele de reproducţie, cele de creştere, dar şi fermele de familie.
 
„Atragem fonduri, scriem deja proiectele pentru atragerea fondurilor europene din viitorul program. Ministerul Agriculturii intenţionează să acceseze primii bani din pachetul 2014-2020 în luna mai. 150 de milioane de euro vor fi puşi la dispoziţie pentru prima sesiune de primiri de proiecte pentru investiţii în ferme. Şi vizăm în primul rând achiziţii de utilaje, retehnologizarea exploataţiilor, fermele de reproducţie, fermele de creştere, dar şi fermele de familie, un concept în care eu cred foarte mult“, a spus Constantin.
 
Cum funcţionează mecanismul
 
Potrivit acestuia, fermierii care au exploataţii mici, între 1 şi 5 hectare, dar care se asociază şi au exploataţii în asociere mai mari de 5 hectare vor primi un sprijin mai mare pe suprafaţă din fondurile europene aferente perioadei 2014-2020.
 
„În ceea ce priveşte legumicultura, vom pune accent pe centrele de colectare a produselor. Vom încerca să punem la dispoziţia celor care se vor asocia fonduri pentru crearea depozitelor de colectare, în care se face etichetarea, sortarea, ambalarea produselor, exact ceea ce se cere în hipermarket-uri“, a afirmat ministrul Agriculturii.
 
Mai puteţi citi:
 
Analiza de tip „puncte tari, puncte slabe, oportunităţi şi ameninţări“ (SWOT) asupra spaţiului rural, elaborată de Ministerul Agriculturii pentru Comisia Europeană şi obţinută de „Adevărul“, scoate la iveală cel puţin zece fenomene paradoxale în economia satului românesc.
 
Compania Transavia, liderul pieţei de carne de pui din România, anunţă înfiinţarea a 2 noi ferme vegetale la Ciuguzel (jud. Alba) şi Sâmboleni (jud. Cluj). Pentru dotarea tehnologică a noilor ferme vegetale Transavia a investit din surse proprii 5 milioane de euro pentru achiziţionarea de maşini agricole.
 
Klemens Tonnies (57 de ani), proprietarul clubului de fotbal german Schalke 04 şi al Tonnies Fleischwerk, unul dintre cei mai mari producători europeni de carne de porc, este implicat în România în companii care exploatează în arendă peste 4.000 de hectare de teren arabil în sistem bio şi convenţional în regiunea Moldovei, potrivit „Ziarului Financiar“.
 
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat, la Adevărul Live, că România nu mai este grânarul Europei din două mari motive: sistemele de irigaţii, care s-au distrus şi nu au fost consolidate deloc din '89 şi până în prezent, şi din cauza agriculturii fărâmiţate, iar de aceea este nevoie de o comasare a terenurilor.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările