Federaţia Pro Agro îi acuză pe retaileri că au profitat de pesta porcină pentru a importa carne de porc, în defavoarea fermierilor români

Federaţia Pro Agro îi acuză pe retaileri că au profitat de pesta porcină pentru a importa carne de porc, în defavoarea fermierilor români

Federaţia Naţională Pro Agro consideră că majoritarea retailerilor au mărit importurile de carne, în defavoarea cărnii româneşti, în contextul pestei porcine.

Ştiri pe aceeaşi temă

Membrii Federaţiei au realizat o campanie pentru verificarea originii cărnii comercializată pe piaţa din România şi modul de expunere al acesteia la raft. Pro Agro atrage atenţia asupra faptului că majoritatea retailerilor au mărit achiziţiile intracomunitare de carne, în defavoarea cărnii româneşti. „Considerăm că scopul retailerilor este de a pune o presiune mai mare asupra fermierilor care cresc suine în România, prin practicarea unor preţuri de dumping”, spun aceştia.

Pro Agro solicită sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin instituţiile pe care le coordonează, să intervină „în aceste momente atât de grele pentru crescătorii de porci din ţara noastră”.

„Considerăm că motivul invocat de marile reţele de distribuţie, respectiv scăderea drastică a cererii pe piaţa internă, nu este justificat. Noi fermierii ştim că se doreşte instaurarea panicii printre producătorii de carne, prin lipsa comenzilor şi aducerea unor cantităţi mari de carne din alte state. Pe această cale dorim să informăm consumatorii români că pesta porcină africană nu se transmite la om şi nu afectează sănătatea. Din discuţiile purtate cu dr. Mary Pană, preşedinte ACEBOP şi vicepreşedinte PRO AGRO, precum şi cu alţi experţi veterinari, avem siguranţa că  pe raftul magazinelor nu poate ajunge decât carne sănătoasă – fiind interzisă  vânzarea porcilor care au contactat această boală”, transmite Pro Agro.

În numele fermierilor, Feferaţia îi roagă pe retaileri să îşi îndrepte atenţia asupra cărnii şi a produselor româneşti din carne, să sprijine filiera cărnii de porc în aceste momente grele. „Suntem conştienţi de faptul că nu putem obliga retailerii să cumpere, dar vrem diferenţiere la raft a cărnii româneşti vrac de cea străină şi să lăsăm consumatorul nostru să aleagă”, arată Emil Dumitru, preşedinte al consiliul director al Federaţiei Pro Agro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: