În realitatea în care trăiesc românii obişnuiţi, diferenţa între venituri şi cheltuieli începe să lase urme în portofel. Conform ultimelor date oficiale ale INS, veniturile medii ale românilor au crescut în ultimul trimestru al lui 2018 cu 29%, dar creşterea cheltuielilor a fost şi mai mare, ajungând la 30%.

Potrivit aceleiaşi surse, românii cheltuie mai mult de 93% din venituri pe cheltuielile de consum şi taxe. Astfel, suma medie calculată de INS care îi rămâne unui cetăţean, după acoperirea cheltuielilor de bază, este de aproximativ 25 de lei pe săptămână. Aceştia sunt toţi banii care le rămân românilor obişnuiţi pentru investiţii, economii sau situaţii urgente. Cu siguranţă, INS nu a inclus mersul frecvent la restaurant în datele sale.

De asemenea, nici ultimele date legate de mersul economiei nu sunt optimiste pentru români. În luna martie, România a înregistrat o rată anuală a inflaţiei de 4,2%, cea mai mare din Uniunea Europeană (UE) şi de trei ori mai mare decât media zonei euro (1,4%), potrivit Eurostat. Această inflaţie mare înseamnă preţuri mari şi o viaţă mai scumpă pentru români. În luna martie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, alimentele s-au scumpit cu 4,45%, preţurile la produsele nealimentare au urcat cu 4,15%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 3,18%.

Românii simt toate aceste creşteri de preţuri de fiecare dată când merg la cumpărături sau când îşi plătesc facturile, iar bunăstarea promisă a mai rămas doar în declaraţiile politicienilor de la PSD.

În acest ritm rapid al creşterii inflaţiei şi al preţurilor, curând se va alege praful şi de creşterile salariale, şi de promisiunile PSD.