Fabricile falimentare ale Epocii de Aur, mană cerească pentru imobiliare. Ce s-a ales de industria lui Ceauşescu

Fabricile falimentare ale Epocii de Aur, mană cerească pentru imobiliare. Ce s-a ales de industria lui Ceauşescu

Reţeta transformării zonelor industriale în parcuri comerciale şi rezidenţiale funcţionează şi la Braşov FOTO Mediafax

Falimentară şi falimentată timp de 25 de ani, industria Epocii de Aur a fost înghiţită de căpcăunul generator de profit numit imobiliare. Pe terenurile fabricilor fruntaşe în întrecerea socialistă a muncii, se dezvoltă acum mall-uri, clădiri de birouri sau proiecte rezidenţiale, scrie Adevărul Financiar.

Ştiri pe aceeaşi temă

O stenogramă a audierilor Comisiei Senatoriale pentru Revoluţia din 1989 surprinde un dialog între fostul vice-premier comunist Ion Dincă (zis Teleagă) şi Nicolae Ceauşescu, în care cel dintâi încerca să-i sugereze Secretarului General al partidului că, după achitarea datoriei externe, România ar trebui să mai slăbească şurubul pentru a stimula consumul intern. Replica lui Ceauşescu a fost dură: „Nu de consum avem noi nevoie acum! Banii pe care îi vom avea vor merge în industrie. Trebuie să susţinem industria. Ce facem acum, dăm totul pe mâncare şi pe populaţie? Nu mai rămânem cu nimic”.
 
25 de ani mai târziu, structura economiei României s-a schimbat radical. Din 1989 încoace, ponderea producţiei de bunuri în economie – concret, a industriei – a scăzut de la 72% în 1989, la 49,5% în 2013. Printr-o ironie a sorţii, unul din ginerii lui Ion Dică, Gabriel Popoviciu – cunoscut în mediul de business ca Puiu Popoviciu -, a dezvoltat proiectul Băneasa Investments, un business bazat atât pe consum, cât şi pe investiţii imobiliare.
 
Citiţi mai multe pe Adevărul Financiar
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările