Exporturile trag industria în sus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datele pe primul semestru arată majorări fără precedent ale comenzilor noi şi cifrelor de afaceri ale industriaşilor. Plusurile de 23,9% la comenzile din industrie şi de 10,9% la vânzări în primul semestru sunt date de exporturi, nu de piaţa internă, spun producătorii.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS), raportate ieri, arată o creştere a cererii cu aproape 24% şi a afacerilor din industrie cu aproape 11% în primele şase luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2009.

„Probabil că astfel de date se referă exclusiv la piaţa externă, la exporturi, unde avem nişe noi de dezvoltare. Pe piaţa internă a produselor industriale nu putem vorbi de creşteri", spune Liviu Hagea, dezvoltatorul unui parc industrial.

El adaugă că „la export am identificat mai multe locuri pe pieţele din Vestul Europei şi chiar din America sau din spaţiul ex-sovietic, lăsate libere de asiatici, cum ar fi mobila şi textilele. Acum, vesticii se reorientează către noi şi putem vorbi de o revigorare a comenzilor, dar pe piaţa internă din România nu cred că avem creşteri".

„Vom reveni pe plus abia de la anul"

La rândul său, Nicolae Popescu, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Industriaşilor din România (UGIR-1903), spune că afacerile din domeniul producţiei de mărfuri merg în pierdere şi, cel mai probabil, statisticile se referă la câţiva exportatori mari.

„Nu putem vorbi de creşteri, poate în cel mai bun caz de stagnare în acest an şi de o uşoară revenire abia la anul. În companiile noastre aveam plusuri anuale şi de 25%, dar nu în ultimii doi ani. Cred că statisticile se referă numai la piaţa externă".

Cifra de afaceri şi comenzile noi din industrie au crescut, în termeni nominali, în iunie, cu 9,7% şi, respectiv, cu 15,5% comparativ cu mai, arată INS. Cifra de afaceri din industrie a urcat în iunie datorită creşterii din industria prelucrătoare, de 9,9%, şi din industria extractivă, de 4,2%.

Creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în industriile bunurilor de capital (+23,1%), a bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,8%), a bunurilor intermediare (+6,8%) şi în fabricarea bunurilor de uz curent (+5,3%). Industria energetică a înregistrat o scădere cu 3,3%. Comparativ cu aceeai lună din 2009, afacerile din industrie s-au majorat cu 17,1%.

În ceea ce priveşte comenzile noi, acestea au urcat cu 15,5% în iunie, comparativ cu luna precedentă, ca urmare a creşterilor din industria bunurilor de capital (+18,1%), a celor intermediare (+14,3%), şi a bunurilor de uz curent (+9,2%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată  a avut un avans de 8,7%.

"Nu putem vorbi de creşteri, poate în cel mai bun caz de stagnare în acest an. Cred că statisticile se referă numai la piaţa externă."
Nicolae Popescu
vicepreşedinte UGIR-1903

"La export am identificat mai multe nişe pe pieţele din Vestul Europei. Acum, vesticii se reorientează către noi şi putem vorbi de o revigorare a comenzilor."
Liviu Hagea
dezvoltator parc industrial

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite