Exporturile-surpriză ale României. Mai multe sectoare puţin cunoscute aduc anual miliarde de euro în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă exporturile tradiţionale ale României, precum autoturisme, piese de schimb, grâu şi porumb, ţara noastră are o serie de industrii mai puţin cunoscute, dar care aduc miliarde de euro an de an. Carburanţii, textilele, mobila, vapoarele, medicamentele, ţigările, electronicele şi chiar şi produse realizate în industria grea se exportă din plin.

Pe primul loc în exporturile României se regăsesc componentele şi subansablele auto, acestea totalizând 4,5 miliarde de euro şi acontând 8,27% din totalul exporturilor, potrivit datelor Departamentului pentru Comerţ Exterior referitoare la anul 2015.

În mod surprinzător, însă, pe poziţia a doua se regăsesc firele şi cablurile electrice, exporturile cu astfel de produse ridicându-se la 3,3 miliarde de euro. Autoturismele Dacia şi Ford exportate în special în vestul Europei au valorat 2,94 miliarde de euro, clasându-se pe poziţia a treia. De altfel, Dacia este cel mai mare exportator net al României, modelele Logan şi Duster având un succes foarte mare în state ca Franţa, Germania şi Marea Britanie.

Exportăm carburanţi de aproape două miliarde de euro

Următorul loc este ocupat, însă, tot surprinzător, de exportul de carburanţi, valoarea acestora fiind de 1,82 miliarde de euro. Reamintim, grupul Petrom deţine un lanţ de benzinării în Moldova, Bulgaria şi Serbia, în vreme ce fostul Rompetrol Group are staţii de alimentare în Moldova, Ucraina, Georgia şi Bulgaria.

Forţa mobilei româneşti

Industria mobilei ocupă următoarele locuri, scaunele transformabile exportându-se anul trecut în valoare de 1,39 miliarde de euro, în vreme ce panourile, consolele, pupitrele şi celelalte tipuri de suporturi adunând alte 1,25 miliarde de euro.

Sectorul producţiei de anvelope de cauciuc se regăseşte pe poziţia a şaptea, exporturile pe acest segment adunând 1,25 de miliarde de euro în condiţiile în care în ţara noastră au fabrici producători de calibru, precum Continental şi Pirelli.

O altă surpriză în top o constituie telefonia, valoarea produselor din acest sector exportate fiind de 1,02 miliarde de euro. Nokia deţine în ţara noastră o unitate la Timişoara, după ce a preluat producătorul de echipamente telecom Alcatel-Lucent.

Porumb, grâu, ţigări, medicamente, vapoare, rulmenţi

Porumbul se găseşte pe locul al nouălea în cadrul exporturilor, din ţara noastră plecând anul trecut cantităţi valorând 981 de milioane de euro. 

În fine, pe ultimul loc în top zece se regăseşte şi industria grea, exporturile de pompe şi compresoare cu aer sau gaze fiind de 950 de milioane de euro.

Mai departe, urmează ţigările (933 de milioane de euro), medicamente (823 de milioane), grâu (700 de milioane de euro), vapoare (683 milioane de euro) şi rulmenţi (679 milioane).

Sectorul electric este unul dintre punctele forte ale României, exporturile de întrerupătoare şi aparate pentru protecţia circuitelor electrice ridicându-se, la rândul lor, la 674 de milioane de euro.

Îmbrăcămintea şi încălţămintea, mai valoroase decât motoarele şi ţevile

Exporturile de încălţăminte au fost de 662 milioane de euro, în vreme ce din domeniul textil livrările externe de costume taior, jachete, fuste şi rochii s-au situat la 656 milioane de euro, în timp ce exporturile de haine bărbăteşti, respectiv sacouri sau pantaloni, au fost de 569 milioane de euro. 

Exporturile de motoare se ridică şi ele la 516 milioane de euro, în vreme ce pentru ţevi şi conducte, companiile din România au primit 495 de milioane de euro.

Lemn şi panouri din lemn

Din domeniul agricol se mai remarcă exporturile de floarea soarelui, în valoare de 467 de milioane de euro, iar din sectorul resurselor regăsim exporturile de lemn, în valoare de 638 de milioane de euro. Tot legat de lemn avem exporturi de panouri de lemn, acestea ridicându-se la 389 de milioane de euro.

Produse industriale

Produsele industriale s-au aflat şi ele la mare căutare: încălzitoarele de apă şi boilerele au adus în ţară 444 de milioane de euro, mai mult decât exporturile de produse laminate din fier sau oţel (428 de milioane de euro). De asemenea, pompele pentru lichide au acontat 417 milioane de euro din livrările externe, în vreme.

Valoarea totală a exporturilor de energie electrică a fost anul trecut de 403 milioane de euro, ţara noastră fiind de câţiva ani exportator net din cauza capacităţilor excedentare.

În fine, receptoarele tv şi monitoarele video au adus industriei electronice 385 de milioane de euro.

În total, România a exportat anul trecut produse şi servicii în valoare de 54,5 miliarde de euro, în creştere cu 4,1% faţă de anul 2014.

Exporturi de produse
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite