Exportul de grâu românesc în Egipt, în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
recoltare grau cereale combina foto mediafax

România trimite către Egipt circa un sfert din exporturile totale de grâu, însă seminţe de mac găsite într-un transport către ţara nord-africană ar putea pune în pericol această piaţă şi, implicit, şi exportul românesc de cereale. Un transport de 63.000 de tone de grâu românesc ajuns în portul Safaga din Egipt este analizat de autorităţile egiptene, deoarece ar fi fost găsite seminţe de mac, potrivit Reuters.

Vestea privind o posibilă respingere a transportului readuce temerile legate de o revenire a restricţiilor stricte la importuri, care au blocat anul trecut comerţul cu cereale al Egiptului. Asta va influenţa toate pieţele, până la cel mai mic producător, ţinând cont că Egiptul este cel mai mare importator de grâu la nivel mondial, acoperind aproape 10% din întregul volum de grâu tranzacţionat pe glob.

Totodată, vestea pune în pericol şi exportul de grâu din România, Egiptul fiind o destinaţie principală a cerealelor româneşti. Gabriel Razi, analist, a declarat pentru stirileprotv.ro: „Dacă se menţine decizia de a renunţa sau de a trimite înapoi spre reîncărcare sau spre a cumpăra un nou vapor şi a primi despăgubiri, atunci grâul românesc va avea o ştampilă extrem de negativă şi poate ridica multe semne de întrebare de la alţi cumpărători, pentru că noi vindem poate mai mult de jumătate din export pleacă către destinaţii din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii”.

Autoritatea pentru carantină agricolă a respins transportul de grâu românesc, dar o decizie finală va fi luată de justiţie, unde a fost transferat cazul din cauza conţinutului de mac, a declarat un purtător de cuvân al Ministerului Agriculturii, Hamid Abdel Dayim.

Dacă va fi re-exportată, cantitatea de grâu cumpărată din România de agenţia de stat GASC ar fi prima refuzată de un port egiptean după ce un transport de grâu francez vândut de compania Bunge a fost respins din cauza conţinului unei ciuperci, la sfârşitul lui 2015.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că informaţia despre grâul românesc refuzat în Egipt din cauza identificării unor seminţe de mac nu este oficială, iar inspectorii egipteni au făcut verificările în Portul Constanţa şi „au dat bun de export”. Întrebat dacă a luat legătura cu autorităţile egiptene, Dragnea a răspuns: „Nu am luat, pentru că nu am un telefon al lor”, subliniind totodată că „în condiţiile în care inspectorii egipteni l-au verificat aici, când a plecat din Portul Constanţa, este foarte greu de crezut că pot fi probleme acolo”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite