Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene: „Dacă pentru a finaliza proiectele depuse este nevoie de 3000 de experţi, îi vom lua“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici , ministrul Fondurilor Europene
Eugen Teodorovici , ministrul Fondurilor Europene

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a precizat că vrea ca cele câteva mii de proiecte depuse să fie finalizate până la finalul lunii iulie, el arătând că, dacă pentru acest lucru va fi nevoie de angajarea a 3.000 de experţi privaţi, atunci vor fi angajaţi 3.000 de experţi.

Cererile de aprobare a proiectelor pentru fonduri europene şi solicitările de rambursare a banilor vor fi verificate de către experţi privaţi pe care Guvernul îi va plăti timp de doi ani cu 280 euro pe zi, atât din surse UE, dar şi de la buget, motivând numărul mic de personal de care dispune stat.

"Eu am nevoie de foarte mulţi experţi. Eu vreau să terminăm tot, cum am promis, până la final de iulie. Adică toate acele mii de proiecte depuse de foarte mult timp vreau să fie finalizate până la final de iulie. Asta înseamnă că, dacă va însemna să luăm 3000 de experţi, vom lua 3000 de experţi. Deci vreau să terminăm cu aceste restanţe ale statului faţă de beneficiari", a spus, joi, Teodorovici.

El a precizat că săptămâna viitoare va fi trimisă comanda către cele 31 de companii care au fost selectate şi cu care s-a încheiat un acord cadru pentru a depune CV-urile experţilor, în funcţie de profilul deja indicat.

"CV-urile se vor depune de către aceste companii. Va fi o comisie de evaluare formată din membri ai ministerului nostru şi ai fiecărui AM în parte pentru că e normal ca ei să fie cei care să decidă persoanele cu care vor lucra, urmând ca după aceea, în funcţie de fiecare, cum îşi îndeplineşte activitatea zilnică, să fie plătit de ministerul nostru, conform contractului", a spus Teodorovici.

El a precizat că ministerul s-a concentrat pe plata zilnică a experţilor, pentru a încuraja existenţa expertizei în piaţă, în acest sens fiiind limitat profitul companiilor, inclusiv cu toate cheltuielile administrative, la 10% din acest tarif zilnic de 280 de euro.

"Noi am încercat să schimbăm puţin abordarea, pentru că până în prezent se contractau companii, ceea ce însemna că marea parte a sumelor respective se duceau ca profit al companiilor. Ideea e să încurajăm expertiza în piaţă şi avem nevoie să vină expertiza către noi pentru a avea acele rezultate pe care le dorim şi am limitat profitul companiilor, inclusiv cu toate cheltuielile administrative, la 10% din acel tarif zilnic. Dar este suma brută", a spus Teodorovici.

El a menţionat că fiecare expert va fi plătit în funcţie de munca prestată.

"În funcţie de cât face fiecare expert, atât primeşte, ca număr de zile lucrate. Dacă el îşi termină activitatea şi noi nu mai avem nevoie de un anumit expert pe acel element, şi-a închis activitatea", a spus ministrul, arătând că experţii care nu-şi vor atinge normele de lucru sau nu se vor încadra în timpul solicitat prin contract nu vor fi plătiţi.

Valoarea totală a serviciilor va depăşi 7,7 milioane euro, fără TVA, iar ministerul are dreptul să majoreze bugetul în funcţie de fondurile suplimentare care pot fi asigurate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite