Exodul forţei de muncă afectează deopotrivă economia României şi fondurile de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
aeroport plecari FOTO Adevărul

România are un deficit de forţă de muncă de un milion de persoane, după cum  a recunoscut recent chiar ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, lucru care, în opinia analiştilor economici, se răsfrânge puternic asupra economiei României şi în special a fondurilor de pensii publice.

„Lucrurile sunt extrem de clare: efectul general al exodului românilor apţi de muncă în alte state membre ale Ununii Europene este scăderea capacităţii de producţie a bunurilor şi serviciilor, adică scăderea PIB-ului potenţial”, a explicat pentru „Adevărul” profesorul de economie Bogdan Glăvan.

Acesta a subliniat însă că un alt efect negativ este legat de diminuarea fondurilor destinate plătirii pensiilor actuale.

„Cel de-al doilea este legat de sistemul de pensii, care rămâne mai puţin finanţat prin plecarea oamenilor tineri. Situaţia este specifică României, pentru că noi nu avem un sistem voluntar, în care fiecare să cotizeze pentru pensia sa. Noi plătim pentru pensiile virate acum vârstnicilor, iar prin plecarea tinerilor aceste fonduri scad”, a afirmat economistul.

În opinia sa, posibilitatea ca PIB-ul pe cap de locuitor să crească în perioada următoare, doar pentru că au rămas în ţară mai puţini oameni apţi de muncă, pentru care marile companii se vor bate, oferindu-le salarii mai mari, este „o mare gogoaşă”.

”Am auzit această teorie. E o mare gogoaşîă, pentru că nivelul salariului, indiferent câţi suntem, ţine de capital, de investiţii. În absenţa investiţiilor rămânem cu foamea de specialişti, pe care-i angajăm din afara ţării cu bani mult mai mulţi”, a încheiat Glăvan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite