EXCLUSIV Preşedintele ANAT: Mă aştept ca 200 din cele 1.300 de agenţii de turism cu licenţa suspendată să reînceapă să funcţioneze

EXCLUSIV Preşedintele ANAT: Mă aştept ca 200 din cele 1.300 de agenţii de turism cu licenţa suspendată să reînceapă să funcţioneze

Circa 800 de agenşii de turism cărora ANT le-a retras licenţa erau puncte de lucru desfiinţate

Zilele trecute, Autoritarea Naţională de Turism (ANT) a luat decizia de a suspenda licenţa de fucţionare a 1.384 de agenţii de turism, însă multe dintre acestea erau inactive, aşa că vorbim, practic, de o „curăţare” a bazei de date care include firmele de turism din România, a declarat pentru „Adevărul” Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

Ştiri pe aceeaşi temă


Pe 4 octombrie, ANT anunţa că a retras licenţele acelor companii care nu au putut dovedi că deţin o „poliţă valabilă de asigurare privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism”.

Potrivit estimărilor lui Burcea, circa 800 din cele aproape 1.400 de agenţii sunt de fapt puncte de lucru care nu mai funcţionau de multă vreme, dar care au uitat să notifice ANT în acest sens.  Şeful ANAT a mai spus şi că unele din companiile afiliate patronatului i-au comunicat că sediile de agenţii trecute pe site-ul ANT, ca având licenţa suspendată, erau de fapt în reparaţii, aşa că acolo nu a putut fi contactat nimeni pentru a prezenta asigurarea.

Un exemplu sunt chiar francize ale firmei patronate de Alin Burcea, Paralela 45, care, spune acesta, nu mai funcţionau de multă vreme. „Sunt două francize de-alea noastre care nu prea mai funcţionau de multă vreme, una din Baia Mare, alta din Oradea. Practic, ANT a făcut o curăţire a bazei de date. Circa 800 de astfel de francize, ale diferitor agenţii, au încetat să funcţioneze, dar nu au comunicat asta”, a mai comentat Alin Burcea.

Lista ANT este completată şi de alte nume sonore de francize de agenţii, cum sutn cele ale Perfect Tour sau Marshal Tourism.

De asemenea, mai multe sucursale ale Sind România apar de listă dar, potrivit companiei, este tot vorba de filiale desfiinţate. „De exemplu, apare o agenţie de pe Lipscani, desfiinţată şi care acum funcţionează pe strada Aniversării.  De altfel, fiecare agenţie are postată poza asigurării pe site - e uşor de verificat”.   

Noi legi vor proteja banii turiştilor

Burcea a explicat că patronatul pe care îl conduce, ANAT, colaborează cu autorităţile, iar în prezent se lucrează la două acte normative care vor reglementa piaţa asigurărilor turistice, aşa încât absolut toţi banii achitaţi de turişti să fie protejaţi.  Unul din actele normative, ce ar putea fi gata până la finele anului, prevede diversificarea paletei de asigurări şi constituirea unui fond de garantare a asigurărilor.

Potrivit şefului ANAT, există două tipuri de pachete de asigurare pe care le pot încheia agenţiile, de 10.000 sau 50.000 de euro, în funcţie de mărimea agenţiei. Valoarea unei poliţe achitată de o companie mare este 500 – 1.000 de euro.

Cum a decurs campania ANT

Campania de verificare a agenţiilor a fost demarată de ANT în martie.

În perioada martie-septembrie, ANT a publicat lista companiilor care nu au putut face dovada existenţei unei poliţe valabile de asigurare „privind asigurarea rambursării cheltuielilor de repatriere şi/sau a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor/pachetelor de servicii turistice, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei de turism”.

Ulterior, agenţiile care nu au dovedit că deţin asigurare, au fost din nou notificate prin scrisoare recomandată şi prin publicarea (la aceeaşi dată) a conţinutului notificării şi a listei agenţiilor de turism notificate.

După această etapă, pe data de 4 octombrie, ANT a publicat anunţul privind retragerea licenţei celor care nu au reuşit nici după această a doua etapă, să facă dovada asigurării.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările