
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), şi Nicolae Dănilă, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, sunt primele nume de pe lista cu propuneri pentru conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), au declarat, pentru Adevărul, surse apropiate negocierilor.
Sursele citate au precizat că încă se dezbate între cele două nume, iar dacă Croitoru şi Dănilă refuză propunerea pentru şefia ASF, intră în joc Mişu Negriţoiu, preşedintele ING Bank.
Lucian Croitoru, 57 de ani, este consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu şi a fost numit în septembrie 2013 preşedinte al Consiliului de Administraţie al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), înlocuind-o pe Lia Tase, care şi-a încheiat mandatul.
El este din septembrie 2007 consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului Băncii Naţionale, post pe care l-a mai ocupat în perioada 1998 – 2003. Din septembrie 2003 până în iulie 2007 a fost consilier principal al directorului executiv al FMI pentru Armenia, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Georgia, Israel, Olanda, Republica Macedonia, Moldova, România şi Ucraina. A urmat cursurile Academiei de Studii Economice Bucureşti – Facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică, iar în 1995 a obţinut diploma de doctor în economie.
Nicolae Dănilă, 62 de ani, a fost preşedintele BCR în perioada 1999-2007, iar din 2009 este membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale.
A absolvit în anul 1974 cursurile Facultăţii de Finanţe-Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. În anul 1983, a obţinut titlul de doctor în economie la ASE Bucureşti în specializarea relaţii financiar bancare internaţionale, avându-l drept conducător ştiinţific pe profesorul Costin Kiriţescu.
Mişu Negriţoiu, 63 de ani, este economist, preşedinte al ING, a fost ministru de stat pentru coordonare, strategie şi reformă (1992-1993) şi a mai fost deputat în legislatura 1996-2000, însă şi-a dat demisia din Parlament în 1997.
Până nu demult, şi numele lui Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF responsabil de piaţa de capital, era vehiculat pentru funcţia de preşedinte al instituţiei, acesta find susţinut de PSD.
Premierul Victor Ponta a declarat luni că a discutat cu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, pentru a găsi o persoană nepolitică şi cu suficientă experienţă şi prestigiu pentru conducerea ASF, arătând că au fost luate în discuţie mai multe nume, însă nu s-a luat încă o decizie.
„Trebuie să facem cât mai rapid o numire la conducerea ASF şi am discutat de mai multe ori astăzi şi cu guvernatorul Mugur Isărescu, încercăm să găsim o persoană evident nepolitică, cu suficientă experienţă şi prestigiu în domeniu, care să asigure conducerea unei instituţii care a fost extrem de afectată în ultima vreme“, a precizat Ponta, potrivit Mediafax.
Mai puteţi citi:
Plenul Parlamentului va decide până în 3 aprilie înlocuitorii lui Ruşanu şi Mîrzac în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară. Plenul Parlamentului va decide, prin vot, cel târziu în 3 aprilie cine îi va înlocui la conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe fostul preşedinte Dan Radu Ruşanu, precum şi pe Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliului instituţiei, a anunţat Cristian Dumitrescu, vicepreşedintele Senatului.
Dan Radu Ruşanu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al ASF. Dăianu a prezentat demisia lui Ruşanu în Comisia de buget-finanţe din Senat. Dan Radu Ruşanu şi-a înaintat astăzi demisia din funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a anunţat Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele insttuţiei, care a preluat atribuţiile lui Ruşanu, după începerea urmăririi penale a acestuia. Ruşanu a fost ieri arestat preventiv pentru 30 de zile.
Ponta, despre ASF: Salariile sunt inaceptabile, dar înainte erau duble, iar preşedintele Băsescu nu a făcut astfel de solicitări. Victor Ponta a declarat că salariile de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sunt inaceptabile, însă preşedintele Traian Băsescu este supărat pe situaţia de la această instituţie, deşi la fostele comisii propunerile erau făcute de PDL, iar veniturile erau duble.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: