EXCLUSIV Harta benzinei. Câţi bani dau românii pentru a-şi alimenta maşinile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gospodăriile alocă pentru combustibili 15% din bugetul disponibil, umplându-şi doar pe jumătate rezervorul. Bucureştenii şi ardelenii sunt cei mai pasionaţi şoferi, cheltuind peste media naţională pentru a cumpăra carburanţi

Datele privind cheltuielile gospodăriilor, prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în lucrarea „Coordonate ale nivelului de trai în România”, arată că, în medie, o familie cheltuieşte aproximativ 63 de lei lunar, reprezentând 3,8% din bugetul disponibil, pentru a cumpăra carburanţi şi lubrifianţi auto, în special benzină.

Dar având în vedere că numai un sfert - 27,7% - din totalul gospodăriilor au şi un autoturism în proprietate (deci au şi motive să cumpere carburanţi auto), putem spune că această cheltuială lunară se ridică la peste 230 de lei/gospodărie, reprezentând aproape 15% din bugetul disponibil.

Buget care, în anul 2014, a fost în medie de 1.637,5 lei/lună, reprezentând totalul cheltuielilor pentru consum ale unei gospodării.

De altfel, tot ca o medie naţională, combustibilii auto reprezintă 8% din coşul de consum (după care se calculează şi rata inflaţiei), carburanţii situându-se printre primele 10 produse ca pondere în acest coş.

Salariaţii, în top

Repartizarea cheltuielilor pentru carburanţi în funcţie de statutul capului de familie arată că gospodăriile conduse de salariaţi alocă cei mai mulţi bani - 107,5 lei lunar - pentru alimentarea cu combustibili.

Tot salariaţii sunt şi cei mai numeroşi proprietari de autoturisme: 46 de gospodării din 100 aparţinând acestei categorii au o maşină în înzestrare.

La polul opus, cu cele mai mici cheltuieli şi cu cea mai „subţire“ înzestrare auto, se regăsesc gospodăriile conduse de agricultori. Acestea cheltuiesc, în medie, mai puţin de 21 de lei lunar pentru achiziţia de benzină, în condiţiile în care doar 12 din 100 de familii de agricultori sunt înzestrate cu un autoturism.

Contrar aşteptărilor, pensionarii stau destul de bine la acest capitol: 16% din gospodăriile acestora sunt înzestrate cu un autovehicul, iar cheltuiala lor lunară pentru benzină este de 26 de lei.

O altă surpriză vine din statistica INS privind gospodăriile conduse de şomeri: un sfert - 25,5% - din acestea sunt înzestrate cu autoturisme, iar cheltuiala lor lunară cu benzina se ridică la 39 de lei.

harta benzinei

Consum dublu la oraş

Din acelaşi studiu INS mai reiese că la ţară, unde 19% din gospodării sunt înzestrate cu un autovehicul, cheltuiala acestora cu achiziţia de benzină este de 32,3 lei lunar.

În acelaşi timp, în mediul urban, unde 34,5% din gospodării au şi o maşină, cheltuiala lunară pentru achiziţia de benzină este dublă: 66 de lei/gospodărie.

De remarcat, însă, este şi că familiile de la ţară stau mai bine la înzestrările cu motorete şi motociclete (1,6% din gospodării au astfel de vehicule, faţă de 0,3% din gospodăriile de la oraş) şi cu biciclete (44,3%, faţă de 19,7%), astfel că se explică acest consum de combustibil la jumătate în mediul rural faţă de cel din mediul urban.

În fine, statistica mai arată că în gospodăriile conduse de bărbaţi (din care 33,8% sunt înzestrate cu un autoturism) cheltuiala cu achiziţia de carburanţi este de 62 de lei lunar, în timp ce la gospodăriile conduse de femei (doar 12,3% dotate cu autoturism) cheltuiala pentru carburanţi scade la 22,5 lei lunar.

Moldovenii, cei mai aşezaţi

Statistica pe regiuni privind cheltuiala cu achiziţia de carburanţi auto arată că maximele sunt întâlnite în Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest, iar minimele - în Moldova (Nord-Est) şi în sud-estul ţării.

Astfel, bucureştenii, care au maşini în proporţie de 32,6% din gospodării, cheltuiesc în medie aproape 90 de lei lunar pe gospodărie pentru carburanţi, suma reprezentând 4,4% din bugetul disponibil.

În Nord-Vest, unde se regăseşte şi cea mai mare intensitate a înzestrării cu autovehicule (peste 35% din gospodării), cheltuiala lunară cu achiziţia de carburanţi este de 77 de lei/gospodărie, reprezentând 5,3% din bugetul disponibil - cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor.

De cealaltă parte se regăseşte regiunea Moldova (Nord-Est), unde mai puţin de 20% din gospodării sunt înzestrate cu un autovehicul, iar cheltuiala medie lunară pentru carburanţi este de 43 de lei, reprezentând doar 3,6% din bugetul disponibil.

Moldovenii apar, astfel, drept cei mai aşezaţi dintre români şi, probabil, mai puţin interesaţi de plimbarea cu maşina.


Portret de şofer

Dacă ne uităm pe maximele şi pe minimele afişate în statisticile INS privind cheltuiala cu achiziţia de carburanţi, putem creiona două profile ale şoferilor:

** cel mai mult se plimbă cu maşina românii în vârstă de 25-34 de ani, cu studii superioare, cheltuind între 100 şi 170 de lei lunar pentru benzină, care locuiesc la oraş (poate chiar în Bucureşti sau în nord-vestul ţării) şi sunt salariaţi.

** cel mai puţin se plimbă cu maşina românii în vârstă de peste 65 de ani, cu studii primare, cheltuind mai puţin de 20 de lei pentru benzină, care locuiesc la ţară (în estul ţării, din Moldova până-n Dobrogea) şi sunt agricultori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite