EXCLUSIV Mariana Gheorghe a fost înlocuită de la conducerea OVM Petrom. Cine este noul director executiv

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
mariana gheorghe

Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom s-a întrunit în această după-amiază într-o şedinţă care nu a fost anunţată public. Pe ordinea de zi s-a aprobat înlocuirea Marianei Gheorghe (61 de ani), directorul general al companiei. Ea a deţinut acest mandat începând cu 15 iunie 2006.

Surse din piaţă au confirmat pentru adevarul.ro că Mariana Gheorghe ar putea să îşi încheie, astăzi, cariera în fruntea companiei OMV Petrom, după ce a ajuns la vârsta de pensionare. În plus, OMV Petrom ar fi finalizat un proces de recrutare pentru un nou CEO. 

Am sunat reprezentanţii Petrom care nu au dorit să comunice această informaţie, limitându-se să afirme că „întrucât compania este listată, astfel de schimbări în managementul companiei se comunică în conformitate cu regulamentul Bursei“.

La 3 ore şi jumătate de la şedinţa Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, reprezentanţii companiei au confirmat informaţia. 

În şedinţa de astăzi, Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom S.A. a numit-o pe Christina Verchere (46) în funcţia de Preşedinte al Directoratului şi Director General Executiv (CEO) al OMV Petrom. În conformitate cu Actul Constitutiv al OMV Petrom, numirea a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul Marianei Gheorghe, respectiv până pe data de 16 aprilie, 2019. Christina Verchere a acceptat numirea şi va prelua poziţia în funcţie de disponibilitate, cel mai târziu începând cu 21 mai 2018. Înainte de şedinţa Consiliului de Supraveghere de astăzi, Mariana Gheorghe a renunţat la mandatul de Preşedinte al Directoratului şi CEO al OMV Petrom. Renunţarea va deveni efectivă la momentul în care succesoarea va prelua funcţia, cel mai târziu pe 20 mai 2018.    În următoarele luni, Christina Verchere şi Mariana Gheorghe vor lucra îndeaproape pentru o tranziţie lină şi pentru atingerea obiectivelor ambiţioase ale companiei şi a potenţialului de creştere al acesteia.

Astăzi, Rainer Seele, preşedintele Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, adică organismul care are atribuţia de a schimba directorul general, s-a întâlnit cu preşedintele României Klaus Iohannis la Cotroceni. Cei doi s-au mai văzut ultima dată în urmă cu un an şi jumătate când au discutat, printre altele, despre oportunităţile deosebite de consolidare în plan regional a sectorului energetic.

Din Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom mai fac parte Reinhard Florey, Manfred Leitner, Johann Pleininger, Daniel Turnheim, Sevil Shhaideh, Radu-Spiridon Cojocaru, Joseph Bernhard Mark Mobius şi Jochen Weise. 

Ar putea influenţa eventuala schimbare a Marianei Gheorghe asupra contractelor OMV - Gazprom

Cât timp în fruntea companiei a fost un director executiv român, ţara noastră a fost exceptată, până acum, de la deal-urile pe care compania mamă a Petromului le-a încheiat cu Gazprom. Este greu de crezut că Mariana Gheorghe nu a avut un rol important în această strategie.

Poate şi de-aceea turul de forţă pe care preşedintele Consiliului de Supraveghere l-a făcut astăzi. Dimineaţă s-a întâlnit cu premierul Mihai Tudose, la ora 11:30, iar apoi a mers la Cotroceni, pentru întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis. Oare a existat înrgijorare la Viena şi de-aceea Rainer Seele a venit la Bucureşti, ca să asigure autorităţile române că noua numire nu va afecta traseul companiei avut până acum? 

Interesant este de văzut ce naţionalitate şi ce background va avea posibilul înlocuitor al Marianei Gheorghe. Surse din piaţă au confirmat că eventualul nou CEO ar fi tot o femeie, însă nu va fi un nume românesc. 

Contre între Mariana Gheorghe şi Iulian Iancu

Finalul anului a fost unul agitat pe piaţa gazelor. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii ai Camerei Deputaţilor a înfiinţat o comisie de anchetă pentru a vedea modul în care preţul gazului natural pentru consumatorul casnic a evoluat de la adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 64. Mariana Gheorghe a refuzat, în repetate rânduri, să participe la audierile din această toamnă la această comisie parlamentară. De cealaltă parte, Iulian Iancu a ameninţat că va furniza DNA şi DIICOT datele pe care le deţine dacă Mariana Gheorghe nu se va prezenta la audieri. Într-un final, ea nici nu a mai fost chemată. 

Cine este Mariana Gheorghe

Mariana Gheorghe este prima femeie CEO din România care a preluat frâiele unei companii de asemenea anvergură. A absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale la Academia de Studii Economice Bucureşti în 1979, Facultatea de Drept, Universitatea Bucureşti în 1989 şi Programul de Finanţe Corporative la London Business School în 1995. După privatizarea Petrom în 2004, Mariana Gheorghe a devenit Membră a Consiliului de Administraţie al Petrom ca reprezentant BERD, până la data de 15 iunie 2006, când a fost numită Director General Executiv al Petrom. Din 17 aprilie 2007 deţine şi poziţia de Preşedinte al Directoratului Petrom, în urma adoptării de către Petrom a unui sistem dualist de guvernanţă.

După 12 ani extrem de intenşi petrecuţi la OMV Petrom, consider că este momentul să renunţ la această funcţie şi ca Christina Verchere şi o nouă generaţie de lideri să continue construcţia unei companii puternice. Sunt onorată că am fost implicată în transformarea OMV Petrom şi în dezvoltarea potenţialului de creştere

A fost numită „Cea mai influentă femeie din România“ în anii 2012 şi 2013 de publicaţia Forbes România şi este primul director executiv român şi singurul manager din Europa de Sud-Est care a intrat în clasamentul celor mai puternice femei din lumea internaţională a afacerilor, pe locul 27, în topul alcătuit de revista Fortune.

christina

Cine este Christina Verchere

Christina Verchere şi-a început cariera în 1992, după finalizarea studiilor în Economie la Universitate Aberdeen, Scoţia şi a lucrat peste 20 de ani într-una dintre cele mai mari companii de petrol şi gaze, unde a deţinut poziţii de conducere, în Marea Britanie, SUA şi Canada. Începând cu 2014, a ocupat funcţia de Peşedinte regional pentru Asia Pacific în Jakarta, Indonezia. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite