Evoluţia inflaţiei anuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi-a păstrat, şi în luna aprilie, primul loc în UE la ritmul de creştere a indicelui preţurilor de consum, la distanţă semnificativă de următoarea clasată, Estonia. România a înregistrat, pentru a zecea lună consecutiv, cea mai mare inflaţie anuală în rândul statelor membre - de 8,4% - potrivit Eurostat.

Din iulie 2010, România a înregistrat, lună de lună, cea mai mare inflaţie anuală din UE. În aprilie, aceasta a atins cea mai mare valoare, de 8,4%.

Cifrele pentru România sunt de aproape trei ori mai mari decât media Uniunii, de 3,2%, în creştere uşoară faţă de lună anterioară. Următoarea ţară s-a clasat la distanţă considerabilă, astfel că Estonia a avut o rată anuală a inflaţiei, în aprilie, de 5,4%.

În zona euro, indicele anual al preţurilor de consum a crescut la 2,8% de la 2,7% în luna precedentă. Pe locul trei s-au plasat Lituania şi Ungaria (ambele cu 4,4%).

Cea mai lentă creştere a preţurilor s-a înregistrat în Irlanda (1,5%), Cehia (1,6%) şi Suedia (1,8%). Inflaţia anuală s-a accelerat în 16 state membre, a rămas stabilă în două ţări şi s-a redus în opt.

Marea Britanie nu a raportat date pentru aprilie. În cele mai mari trei economii din zona euro inflaţia a fost peste nivelul UE, respectiv 2,7% în Germania, 2,2% în Franţa şi 2,9% în Italia.

Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică, inflaţia anuală a urcat de la 8,01% în martie la 8,34% în aprilie, atingând maximul din iulie 2008.

BNR a majorat din nou prognoza de inflaţie pentru 2011, la 5,1%, iar pe cea de anul viitor, la 3,6%. Principalele presiuni inflaţioniste vin din partea preţurilor alimentelor, ale combustibililor, dar şi a preţurilor reglementate.

Exporturile plasează România pe locul şase în UE

România a înregistrat, în primele două luni ale acestui an, al şaselea avans al exporturilor din UE, de 42%, în timp ce importurile au crescut cu 25%. Bulgaria a avut cea mai mare creştere, de aproape 60%.

Deficitul comercial al României a scăzut la 600 de milioane de euro, de la 1,1 miliarde de euro în perioada similară din 2010. Livrările externe de produse, neajustate sezonier, au urcat de la 4,9 miliarde de euro în primele două luni ale anului trecut, la 6,9 miliarde de euro.

Intrările de bunuri s-au ridicat la 7,5 miliarde de euro, faţă de şase miliarde de euro. Bulgaria a avut cea mai mare creştere a exporturilor (59%), urmată de Lituania (51%), Malta (49%), Estonia şi Letonia (ambele 45%), potrivit datelor Eurostat.

Exporturile Germaniei au urcat cu 21%, cele ale Franţei cu 15%, iar ale Marii Britanii cu 26%. În funcţie de majorarea neajustată sezonier a importurilor, România se situează pe poziţia a zecea în UE, cu o creştere de 25%.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite