Eurostat: România, Bulgaria şi Letonia au cele mai scăzute cheltuieli pentru protecţie socială pe cap de locuitor din Uniunea Europeană

Eurostat: România, Bulgaria şi Letonia au cele mai scăzute cheltuieli pentru protecţie socială pe cap de locuitor din Uniunea Europeană

România are a treia cea mai scăzută pondere în PIB a cheltuielilor pentru protecţia socială din UE

România are cel mai scăzut nivel al cheltuielilor pentru protecţie socială pe cap de locuitor, care sunt cu 71 puncte procentuale sub media Uniunii Europene, urmată de Bulgaria şi Letonia, potrivit datelor aferente anului 2014 publicate miercuri de biroul european de Statistică Euroastat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Datele, calculate în funcţie de standardele puterii de cumpărare (care exclud diferenţele de preţuri între ţări), arată că aceste cheltuieli sunt în Bulgaria cu 68 de puncte procentuale mai mici faţă de media UE, iar în Letonia cu 67 de puncte.
 
Cele mai  mari cheltuieli pentru protecţia socială pe cap de locuitor sunt în Luxemburg ( cu 88 de puncte peste media UE), Danemarca, Olanda şi Austria, ţări în care nivelul este cu 35-40 de puncte peste media UE, urmate de Germania şi Franţa cu 30 puncte peste medie.
 
Eurostat notează că datele referitoare la Luxemburg sunt atât de ridicate întrucât se referă la rezidenţi.
 
România are a treia cea mai scăzută pondere în PIB a cheltuielilor pentru protecţia socială din UE, de 14,8%, valori mai reduse fiind înregistrate în Letonia (14,5%) şi Lituania (14,7%), în timp ce nivelul cel mai ridicat este în Franţa (34,3%), arată Eurostat.
 
Între statele cu niveluri scăzute ale acestei ponderi se mai află Estonia (15,1%), Bulgaria şi Slovacia (ambele cu 18,5%), Malta şi Polonia (19%), Cehia (19,7%) şi Ungaria (19,9%).
 
Mai multe state au un nivel al cheltuielilor pentru protecţie socială de peste 30% din PIB, şi anume Franţa (34,3%), Danemarca (33,5%), Finlanda (31,9%), Olanda (30,9%), Belgia (30,3%), Austria şi Italia (30%).
 
Disparităţile dintre cheltuielile pentru protecţie socială reflectă diferenţele dintre standardele de viaţă între ţările membre, dar şi diferenţele dintre sisteme.
 
La nivelul Uniunii Europene media a crescut din 2011 până în 2014 de la 28,3% la 28,7%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările