Europarlamentari: Gazprom şantajează Europa pentru a putea lansa mai repede Nord Stream 2

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom conducta

Un grup de peste 40 de europarlamentari, printre care şase români, a cerut Comisiei Europene (CE) să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor europene la gaz, susţinând că întreg comportamentul companiei i-a făcut să suspecteze manipularea pieţei, scrie G4Media.

Printre altele grupul de deputaţi din Parlamentul European (PE) susţin că „Gazprom şantajează Europa, nu creşte rezervele de gaze”, scrie G4Media, prezentând scrisoarea trimisă Comisiei Europene în data de 16 septembrie.

În scrisoarea către Comisia Europeană, cei 43 din 705 de europarlamentari ai Parlamentului European au declarat că suspectează că compania rusească Gazprom a acţionat pentru a creşte preţurile la gaz.

„Solicităm Comisiei Europene să deschidă urgent o anchetă asupra unei posibile manipulări deliberate a pieţei de către Gazprom şi a unei posibile încălcări a regulilor de concurenţă ale UE”, se menţionează în scrisoare.

Europarlamentarii au declarat că există suspiciuni cu privire la „efortul companiei de a pune presiune” asupra Europei să accepte o lansare rapidă a gazoductului său Nord Stream 2, care încă trebuie să elimine obstacolele de reglementare care ar putea dura câteva luni.

Gazprom a anunţat săptămâna trecută că a finalizat construcţia conductei Nord Stream 2 către Germania, dublându-şi capacitatea de export de gaze prin Marea Baltică.

Parlamentarii europeni au făcut referire la diferite incidente, inclusiv închideri recente ale unora dintre producţiile Gazprom şi au afirmat că compania a refuzat să utilizeze capacităţile de transport ale gazelor prin conductele existente.

„Toţi aceşti factori permit existenţa suspiciunilor că creşterea record a preţului gazelor naturale în Europa din ultimele săptămâni ar putea fi rezultatul direct al manipulării deliberate a pieţei de către Gazprom”, se mai arată în scrisoarea Parlamentului European.

Potrivit analiştilor, prin limitarea fluxurilor, Rusia încearcă să convingă Europa de centralitatea Nord Stream 2 pentru securitatea energetică a continentului, mai ales acum că sezonul rece şi creşterea consumului casnic bat la uşă.

Nord Stream 2 s-a confruntat cu sancţiuni din partea Statelor Unite şi cu critici din partea altor ţări, care se tem că UE îşi va spori dependenţa de importurile de energie din Rusia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite