Europa analizează o nouă restructurare a datoriei Greciei

Statele din zona euro analizează o nouă restructurare a datoriei Greciei, de 70-100 de miliarde de euro- presă, potrivit unor informaţii apărute în presa internaţională.

Ştiri pe aceeaşi temă

Partenerii europeni ai Greciei analizează o nouă restructurare a datoriei statului elen, vizând de această dată creditorii instituţionali, prin care îndatorarea ar putea fi redusă cu 70-100 miliarde euro şi menţinută ulterior la circa 100% din PIB, potrivit Kathimerini, transmite Mediafax.

Împrumuturile totale ale creditorilor oficiali pentru Grecia, care includ şi pachetele de ajutor financiar primite de la celelalte ţări euro, se situează la circa 220-230 miliarde de euro, au declarat oficiali europeni sub protecţia anonimatului.

Cel mai probabil scenariu este o restructurare a obligaţiunilor deţinute de Banca Centrală Europeană, băncile centrale naţionale din zona euro şi posibil a celor aflate în posesia statelor din uniunea monetară.

Restructurarea, a doua după ce au fost şterse 100 de miliarde de euro din datoria Greciei către creditorii privaţi, ar fi ultima şansă a statului elen să rămână în zona euro, consideră oficialii europeni. BCE a refuzat să comenteze asupra informaţiilor.

Obiectivul ar fi o reducere a îndatorării ţării cu 30%, 70-100 de miliarde de euro, în funcţie de modul în care se va derula, întrucât devine tot mai larg acceptat că prima restructurare, din martie, în care a fost implicat doar sectorul privat, nu a fost suficientă. De asemenea, recesiunea şi întârzierile programului de ajutor financiar în ultimele luni au făcut imposibilă atingerea obiectivelor.

În ultimele săptămâni au apărut informaţii în piaţa financiară că FMI nu ar mai fi dispus să finanţeze programul pntru statul elen dacă datoria ţării nu devine din nou sustenabilă.

Discuţiile şi planurile se află doar în fază de început, însă un oficial european a estimat la 70% probabilitatea unei implicări a creditorilor instituţionali în restructurarea datoriei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările